Ministeerium taotleb Vanemuise majadele lisaraha

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanemuse teatri väike maja.
Vanemuse teatri väike maja. Foto: Margus Ansu

Arvatust enam kui pool miljonit eurot kallimaks kujuneva Vanemuise teatrimajade remondi maksumust vähendavaid projektimuudatusi esialgu ei kaaluta, vaid kultuuriministeerium taotleb rahandusministeeriumilt lisaraha.

Nimelt läkitas kultuuriministeerium rahandusministeeriumile taotluse muuta heitmekvootide müügist rahastatava Vanemuise teatrimajade remondi investeeringute kava, sest hoonete fassaadi, katuse ja ventilatsioonisüsteemi uuendustööd lähevad plaanitust palju kallimaks.

Kallinemise katteks vajaliku lisaraha palub ministeerium leida Eesti Vabariigi ja Su­­mi­­tomo Mitsui Banking Corporationi vahel sõlmitud lepingus olevast reservist.

Esialgu plaaniti suure teatrimaja remondiks kulutada 1 452 344 ning väikese maja uuendustöödeks 1 156 358 eurot. Paraku kujunesid summad riigihangete käigus vastavalt 374 494 ja 126 022 euro võrra suuremaks ehk kogu remont 500 516 euro võrra kallimaks.

Teatrit ei sega

Sellist ohtu, et remont üldse ära jääks, praegu ei ole, rääkis Vanemuise teatrijuht Paavo Nõgene. Ta lisas, et esialgsed investeeringusummad on hinnangulised ning tööde reaalne kallinemine või odavnemine on tavapärane.

Esialgsete hanketulemuste kohta läkitas Riigi Kinnisvara AS Vanemuise teatrile kirja, millest tingituna teavitas teater kultuuriministeeriumi ning see tegi omakorda rahandusministeeriumile taotluse muuta investeeringute kava.

«Nüüd ootame rahandusministeeriumi vastust, mis peaks tulema uuel nädalal,» märkis Nõgene.

Nõgene kinnitusel on kõik remondiga seonduv praegu graafikus ja teater arvestanud sellega, et väikeses majas algab remont 1. mail, suures majas 1. juunil. Mängukava on viidud nende daatumitega vastavusse. Mais esietendub suures majas veel lastelavastus «Kosmonaut Lotte», juunis aga annab teater etendusi üksnes Tallinnas.

Muudatusi teatri plaanides võib tuua vaid see, kui rahandusministeerium uut investeeringute kava ei kinnita. Selle tõenäosust pidas teatrijuht aga väikeseks.

Tavaline praktika

Riigi Kinnisvara ASi turundus- ja kommunikatsioonijuhi Madis Idnurme sõnul on hinnariskid riigihangete puhul tavalised ning selliseid olukordi on tulnud lahendada varemgi. Muu hulgas ka Tartus, näiteks Tartu Ülikooli raamatukogu soojustamisel tuli leida soodsam lahendus.

Kogu see menetlus käib vastavalt rahandusministeeriumi määrusele. Kui selgub, et mõnel riigihankel tehtud pakkumised ületavad algseid prognoose, tuleb kvoodiraha taotlejal teha ministeeriumile ettepanek muuta investeeringute kava.

«Kui raha ei jää palju puudu, leitakse summad tavaliselt reservidest. Kui summa on suurem, tuleb kaaluda erinevaid variante ning vajaduse  korral projekt ümber teha,» selgitas Idnurm. Projekti ümber tehes saab välja jätta neid töid, mis ei mõjuta hoonete energiatarbimist.

Vanemuise teatrimajade remont
• Suur maja vajab remondiks 1 826 838 eurot.
• Väike maja vajab remondiks 1 282 380 eurot.
• CO2-kvootide müügist saadud rahaga vahetab Riigi Kinnisvara AS välja teatri-majade katused, kütte- ja ventilatsioonisüsteemid, aknad-uksed ning soojustab fassaadi.
Allikas: kultuuriministeerium

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles