Kultuuriloolane tõi näha briti pilapilte

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kultuuriloolane, kirjanik, fotograaf ja kunstikoguja Rolan Paul Firn­ha­ber (75) rääkis Tartu linnamuuseumi külastajatele lugusid, mis on seotud tema kogu karikatuuridega.
Kultuuriloolane, kirjanik, fotograaf ja kunstikoguja Rolan Paul Firn­ha­ber (75) rääkis Tartu linnamuuseumi külastajatele lugusid, mis on seotud tema kogu karikatuuridega. Foto: Kristjan Teedema

Kuuel mandril ürgset kunsti pildistades 30 000 slaidi kogunud ameeriklane Rolan Paul Firn­haber leidis elamiseks parima paiga Eestis. Juba on ta jätnud jälje ka siinsesse kultuuriellu.

Koopamaalingute ja kaljujooniste fotosid näitas ta mullu Pärnus uue kunsti muuseumis ja ERMi näitusmajas. Suvel 2008 võis Viljandis Kon­dase keskuses vaadata tema fotonäitust «Viljandi uksed».

Valmib uus raamat

Viljandi on olnud tema kodu viimased kaks aastat, aga juba peaaegu kümme aastat tagasi ostis ta Uue-Kariste külas Mulgimaal suvemajaks vana kõrtsihoone. Nii leidis maailmas palju ringi käinud mees elamiseks parima paiga Eestis.

Sel kolmapäeval istus hallipäine kultuuriloolane Tartu linnamuuseumi kohvikus ja tegi giiditunni alguseni aega parajaks. Tema ees oli paks kaustik, kuhu ta kirjutas märkmeid. Neist valmib tema 15. (ja ehk ka 16.) raamat, milles ta tahab kokku võtta oma rännakud maailmas.

Samal ajal kogunesid linnamuuseumi väiksesse saali kuraatori-programmijuhi Kaari Siemeri kutsel need naised ja mehed Tartu Ülikoolist, kes lootsid vaadata näitust briti kunstnike William Hogarthi (1697–1764) ja John Kay (1742–1826) karikatuuridest ning kuulata kuraatori selgitusi.

Giiditund kuraatoriga

Selle näituse kuraator on Firnhaber ja karikatuurid on tema kogust. Väljapanekus on 23 Hogarthi vase- ja terasgravüüri ning 26 John Kay vasegravüüri. Toonasest karikatuurist parema ülevaate saamiseks on näha veel nelja briti kunstniku karikatuuriloomingut.

Londoni kunstnik William Hogarth oli Firnhaberi selgituse kohaselt inglise rahvusliku maali- ja graafikakoolkonna alusepanijaid.

John Kay oli graveerijana iseõppija. Edinburghi kesklinna juuksuritöökojas töötades tegi ta jõukatele kundedele miniatuurmaale ja vaselõikeid. Firnhaber lisas, et juuksurist karikaturist sai mõnikord pilapiltide eest linlastelt peksa.

Hogarth saavutas juba oma eluajal kuulsuse ja see on püsinud tänini. Kay töid tema eluajal Firnhaberi andmeil trükis ei avaldatud, ta esines vaid mõnel kohalikul näitusel ning tema looming kuulub praegugi autsaiderkunsti hulka.

Briti karikatuuride näitus oli eelmisel aastal Kondase keskuses. Tartu linnamuuseumis saab seda vaadata 29. veebruarini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles