Selgub suusasprindi saja meetri rekord

Jaan Olmaru
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti suusasprindi koondislane Peeter Kümmel sõitis eelmisel aastal Käärikul sada meetrit 13,7 sekundiga ning pidi leppima kohaga poolfinaalis. Pildil sõidab Kümmel selle aasta jaanuaris Otepääl peetud MK-etapi sprindi eelsõidus.
Eesti suusasprindi koondislane Peeter Kümmel sõitis eelmisel aastal Käärikul sada meetrit 13,7 sekundiga ning pidi leppima kohaga poolfinaalis. Pildil sõidab Kümmel selle aasta jaanuaris Otepääl peetud MK-etapi sprindi eelsõidus. Foto: Liis Treimann

Tartu suusamaratoni nädal saab järgmisel esmaspäeval avalöögi Lõunakeskuse parklas, kus spetsiaalsel suusarajal selgitatakse esimest korda välja saja meetri suusasprindi võitja ja maailmarekordiomanik.

Uudse võistlusformaadi on välja töötanud Tartu suusaklubi koos Eesti sprindikoondisega ning korraldajate arvates on sel potentsiaali kasvada suusatamise sprindivõistluste iseseisvaks ja publikut köitvaks võistlusalaks.

Rahvusvaheliseks esmaesitluseks ehitatakse Lõunakeskuse parklasse saja meetri pikkune kuue raja ja lumikattega võistlusareen. «Rada tuleb Bauhofi poolt, kulgeb pisut ülesmäge ning lõppeb suure LCD-ekraani ees,» selgitas Tartu suusaklubi tegevjuht Kerstin Margus.

Võisteldakse klassikalises suusatehnikas. Maailmarekordivõistlus on individuaalne ja võistlustulemus mõõdetakse sajandiksekundi täpsusega.

Plahvatusjõud ja kiirus


«Suusasprindi saja meetri distants annab parima ülevaate suusatajate plahvatuslikust ja kiiruslikust jõust ning täidab praegu suusatamise võistlusaladest puuduva tõelise suusasprindiga seotud ootused,» kommenteeris võistluse idee autor ja eelmise aasta maailmameistrivõistluste suusasprindi finalist Peeter Kümmel.

«Praegune suusasprindi võistlusformaat sarnaneb ülesehituselt pigem kergejõustiku keskmaajooksuga. Usun, et saja meetri suusasprint on tulevikus sama oodatud kui sprindid kergejõustikuvõistluste programmis,» lisas Kümmel.

Kerstin Marguse sõnul lubatakse põhivõistluse starti 30 naist ja 50 meest ning eilseks oli osalemist kinnitanud Eesti suusaparemik ja tippsprinterid Norrast. Rahvasprindis osalevad aga kutsutud ja tuntud külalised mitmesugustelt elualadelt.

Teiste hulgas lähevad maailmarekordit üritama näiteks Tartu abilinnapead Tiia Teppan ja Raimond Tamm, ettevõtjad Veljo Ipits ja Neinar Seli ning Postimehe ajakirjanik Priit Pullerits.
«Nagu Mati Alaver kunagi ütles, ei lähe Jaak Mae kunagi starti mõttega, et tulla Veerpalu järel teiseks, nii ka mina mitte,» kommenteeris Pullerits oma ambitsioonikat eesmärki.

Ametlikuks FISi võistluseks

Võistlusel võtavad omavahel mõõtu ka Tartu suusaklubi mudilaste treeningurühma liikmed.

Korraldajate soov on suruda uudne võistlusformaat rahvusvahelise suusaliidu ametlikku kalendrisse, nii et ala oleks tulevikus ka suusatamise maailmameistrivõistluste kavas. «Eks võistluse tulevik sõltub sellest, kui hästi ja atraktiivselt me suudame seda korraldada, aga arvan, et see võiks läbi minna küll,» pakkus koos Kümmeliga võistlust korraldav sprinter Kein Einaste, kes on ka ise esmaspäeval võidumõtetega rajal.

«Võib-olla ei ole kõige eetilisem võita võistlust, mida ise korraldad, aga kui number on juba seljas, siis ei taha spordimees kunagi kaotada,» tunnistas Einaste ning lisas, et eelmisel aastal Käärikul samalaadsel võistlusel suutis ta võitjana läbida sada meetrit 13,3 sekundiga. «Joostes läbib selle maa kindlasti kiiremini. Olukord oleks võrdsem, kui suusasõit oleks lendstardist. Aga praegu on suusataja stardikiirendus ikka nii aeglane.»

Kogu võistluse otseülekannet saab jälgida Lõunakeskuse suurelt ekraanilt ning pärast võistlust on võimalik igaühel sprindirajal oma rekord püstitada.

Eriauhind antakse ka silmapaistvaima kostüümi eest ja eredaima elamuse pakkunud sportlasele.

Saja meetri suusasprint
• 13. veebruaril Lõunakeskuse parklas.
• Kell 16.45 avatakse rada soojenduseks.
• Kell 17.30 meeste ja naiste kvalifikatsioonisõidud.
• Kell 18 rahvasprint kutsutud külalistele – võistlejate tutvustus, eelsõidud, ühisstart.
• Kell 18.15 meeste veerandfinaalid, rahvasprindi C-finaal.
• Kell 18.45 naiste ja meeste poolfinaalid, Tartu suusaklubi mudilaste sprint.
• Kell 19 naiste ja meeste väike finaal, rahvasprindi B-finaal, naiste ja meeste finaal.
• Kell 19.15 rahvasprindi A-finaal, naiste ja meeste superfinaal.
• Kell 19.30 autasustamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles