Tartu vaksalihoone võib valmida suve alguseks

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui lubadused vett peavad, on inimestel vaksalihoonesse asja suve alguses.
Kui lubadused vett peavad, on inimestel vaksalihoonesse asja suve alguses. Foto: Margus Ansu

Tartu raudteejaama tunnel sai eelmise aasta lõpus valmis, aga vana vaksalihoone on ikka veel sellises seisus, et rongi ei saa seal oodata. No kaua võib?

«Vaksalihoone taastamine edeneb tasakesi,» ütles Rein Kilgi firmale OÜ Elikante kuuluva Tartu raudteejaama hoone ehitustööde projektijuht Aare Käära reedel. «Ilmad on külmad ja sellepärast me seal praegu väga ei kiirusta. Veeotsad ja küte on majas, oleme tegelenud ka ventilatsiooniga.»

Järgmisena võetakse käsile vahekorrusele tulevate tualettide ehitamine. «Väga palju seal majas enam teha pole,» märkis Aare Käära. «Ootesaali tahame teha ikka sellise, et poleks häbi külalistele näidata.»

Suve alguseks valmis?

Praeguse plaani järgi peaks vaksalihoones suur remont lõppema selle aasta suve alguses. «Esimese poolaasta lõpuks tahame maja kindlasti valmis saada,» kinnitas Aare Käära. «Mis siin ikka pikalt oodata, üürileping on meil ju olemas.»

Elikante annab vaksalihoone ootesaali ruumid 20 aastaks üürile ASi Eesti Raudtee tütarfirmale AS EVR Infra, mis tegeleb raudteeliikluseks vajaliku taristuga.

Mullu sügisel toetas Tartu linnavolikogu linnavalitsuse kava, mille järgi ülikoolilinn maksab Elikantele vaksalihoone taastamiseks 100 000 eurot toetust. Raha maksab linn Elikantele välja pärast seda, kui vaksalihoone keskel saavad kasutusloa 344-ruutmeetrise ootesaali ruumid ja vajalikud abiruumid, sealhulgas tualetid.

Linnavolikogu otsuses pole aga ridagi selle kohta, millal hoone valmis peaks saama. Kas linnavalitsus on selle töö tegemiseks tähtaja määranud?

«Omavahel oleme arutanud, et vaksalihoone peaks selle aasta kevadel, näiteks mais valmis saama,» kostis Tartu abilinnapea Argo Annuk. «Oleme hoone taastajatega sellest rääkinud, nad pidasid seda tähtaega reaalseks.»

Esmalt ootesaal, siis muu

Kindlat kuupäeva pole linnavalitsus määranud, sest tegu on suure hoone ja suure tööga. «Tunneli valmimise tähtajast suutis Elikante kenasti kinni pidada,» märkis Argo Annuk. «Loodame, et vaksalihoonega läheb ka samamoodi.»

Eelmise aasta septembri alguses vaksalihoonest rääkides pakkus Rein Kilk, et sinna korraliku avara ootesaali ja vajalike abiruumide tegemiseks kulub vähem kui aasta. Vaksalihoone ülejäänud osa, kuhu on plaanitud restoran ja ajalooline väljapanek, lubas ta käsile võtta edaspidi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles