Vabadusepiirang sünnitas protesti

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kompanii tänava laguneva krohviga müür on saanud tunda tavalist sodimist ja tänavakunstnike kätt ning kannab nüüd protestiaktsiooni vaimu.
Kompanii tänava laguneva krohviga müür on saanud tunda tavalist sodimist ja tänavakunstnike kätt ning kannab nüüd protestiaktsiooni vaimu. Foto: Sille Annuk

Väga oluline lause «miski pole olulisem kui see lause», mis ilmus Kompanii tänavasse linnaraamatukogu hoone vastas pudeneva krohviga müürile veebruaris 2007, muutus keset päist päeva värvirulli all olematuks.


Tänavakunstiteosena tekkinud kuulsa lause asemel on nüüd soditud sõnad ja nende all lühendid ACTA, SOPA ja PIPA.

ACTA (The Anti-Counterfei-ting Trade Agreement) on riikidevaheline leping, mis püüab määratleda rahvusvahelisi norme intellektuaalomandi õiguste jõustumiseks.

SOPA (Stop Online Piracy Act) on USAs esitatud seaduseelnõu, mis laiendab USA politsei ja jõuagentuuride ning autorikaitseorganisatsioonide õigusi võitluses autoriõigusega kaitstud intellektuaalomandi ebaseadusliku levitamise ja võltsimise vastu internetis.

PIPA (Protect IP Act) on USAs esitatud seaduseelnõu, mis annab USA valitsusorganitele ja autoriõiguste valdajatele laialdased õigused võitluseks internetipiraatlusega.

Protestija selgitab

Kuidas need lühendid pärast kuulsa lause sodimist tekkisid, saab vaadata Youtube’is. Nägu varjav tänavakunstnik Edward von Lõngus on pisut alla minuti vältava meisterlikult filmitud, kujundatud, monteeritud ja helindatud video juurde kirjutanud ka selgituse oma tegevuse kohta.

Ta märgib, et oli sunnitud tsenseerima toda lauset protestina ACTA-, SOPA- ja PIPA-nimelise seaduseelnõu vastu. «Mu süda tilkus verd Tartu tänavakunsti ühe tuntuima ning kõigile armsaks saanud teose hävitamise pärast, kuid meeleheitlikud ajad nõuavad meeleheitlikke tegusid,» lisas ta.

Nimetatud eelnõude vastuvõtmine tekitab Edward von Lõnguse väitel ametlikult autoriõiguste kaitsmise eesmärgil eeldused globaalseks tsensuuriks. «Soovin tõmmata toimuvale tähelepanu ning edastada kõigile kaaskodanikele palve: tutvuge ACTA, SOPA ja PIPA sisuga ning tehke oma arvamus kuuldavaks,» märgib ta You­tube’is.

Eile õnnestus saada telefoniühendus Edward von Lõngusega. Ta kordas lühidalt oma seisukohti ja lisas, et tegutses pühapäeval kella 14 ja 14.30 vahel.

«Külma pärast ei olnud näha ka ühtki inimest tänaval kõndimas,» ütles ta. «Kahju, sest ma tegin seda meelega päeval avaliku aktsioonina.»

Tema tegu on leidnud Youtube’is ning Facebookis rohket kommenteerimist. «Mitmed kommentaatorid ei ole protestimise mõttest aru saanud,» ütles ta. «Protestimeel paistab olevat meist tugeva aretustegevuse abil välja juuritud. Seisukoha olemasolust ei piisa. Seda tuleb ka väljendada.»

Mida arvab Edward von Lõngus sellest, et teda nimetatakse labaseks sodijaks, terroristiks ja vandaaliks?

«Mind võib nimetada paljude nimedega, kuid ma ei ole vähemalt passiivne jobu, kes tegutsemise asemel avaldab pahameelt vaid sõprade ringis,» vastas ta.

Asjatundja arvamus

Tartu tuntuimaid tänavakunsti asjatundjaid on Tartu Kõrgema Kunstikooli õppejõud Tiit Joala. «Mina arvan, et Edward von Lõnguse aktsioonid on läinud üle piiri,» ütles Joala. «Küll aga oli mul hea meel näha aktiivset tänavakunsti kaitsmist internetipubliku poolt.»

Joala pooldab originaallause taastamist ning osaleks heal meelel ka ise selles.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles