Tehvandi peahoone läheb peagi uuenduskuurile

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arhitektide Peep Jänese ja Tõnu Melliku loodud Tehvandi spordikeskuse peahoone oli omal ajal Eesti esimene murukatusega suurem ehitis. Maja praegune rekonstrueerimisprojekt on tehtud firmas Amhold.
Arhitektide Peep Jänese ja Tõnu Melliku loodud Tehvandi spordikeskuse peahoone oli omal ajal Eesti esimene murukatusega suurem ehitis. Maja praegune rekonstrueerimisprojekt on tehtud firmas Amhold. Foto: eskiis

Riigi Kinnisvara AS kuulutas jaanuari lõpus välja Tehvandi spordikeskuse peahoone remondi riigihanke. Omaaegse Nõukogude Liidu spordikomitee tellimusel valminud hoone peaks saama uue ilme järgmiseks kevadeks.

Rahva hulgas Pentagonina tuntud Tehvandi spordikeskuse peamaja remonti on plaanitud juba mitu aastat. Keskuse juhataja Alar Arukuuse sõnul on 1978. aastal valminud maja praeguseks täielikult amortiseerunud ning tööd edasi lükata polnud enam võimalik. «Muidu oleks varsti ähvardanud seda maja nagunii kinnipanemine,» lausus Arukuusk.   

Maja suurimad probleemid on seotud niiskusega, sest murukatusega hoonet pole suudetud algusest peale veekindlaks muuta.

«Korra on seal muru peal olnud, aga kuna katus lasi läbi, kooriti see maha ning peale seda on katust kihtide viisi betooni, TEP-plaatide ja ruberoidiga parandatud,» ütles Arukuusk. Kuna talade kandevõime on ületatud, võib olukord ohtlikuks muutuda.

Külm ja niiske

Niiskuse tõttu on Arukuuse sõnul käest ära ka fassaad ning kõik talad ja konstruktsioonid on krohvist paljad või pragunenud. Probleemiks on ka maja kütmine.

«Toad on 1990. aastast renoveerimata ja meil on isegi juba häbi sportlasi kutsuda,» nentis Arukuusk. Näiteks eelmise aasta jaanuaris oli juunioride talialade MMi ajal tubades külmemate ilmadega vaid 16–17 kraadi sooja.

Suvel on probleemiks jällegi kuumus. «Majas puudub täielikult ventilatsioon ja jahutus. Kui väljas on kolmkümmend kraadi sooja, siis on ka majas sama palju,» märkis spordikeskuse juhataja.

Täielik uuenduskuur

Peamiselt saastekvoodirahade eest tehtavate tööde hulgas lammutatakse vana katus, ehitatakse uus murukatus ja soojustatakse fassaad. Uuendatakse kütte- ja ventilatsioonisüsteemid, tehakse vundamendi hüdroisolatsioonitööd ja ehitatakse uued sajuveetorud.

Lisaks tehakse hoone siseviimistlustööd, ehitatakse uued vee- ja kanalisatsioonitorud ning pannakse uus elektrisüsteem ja välisvalgustus.

Maja rekonstrueerimise projekti tegi AS Amhold ning Arukuuse sõnul on see valminud tihedas koostöös hoone arhitekti Peep Jänesega.

«Kõik parandused ja muudatused, mis fassaadis tehtud, on temaga kooskõlastatud ja visuaalselt tegelikult suuri muudatusi ei tulegi,» lausus Arukuusk ning avaldas heameelt, et unikaalne hoone päästetakse. «Kui maja korda saab, siis on see üks Otepää vaatamisväärsusi.»

Praegu töötab Tehvandi spordikeskuses üle kolmekümne inimese, kes peavad remondi ajaks hoonest välja kolima.

«Mingil ajal on maja päris kinni ja ilmselt peame sel ajal minema ajutiselt staadionihoonesse,» lausus Arukuusk, kelle sõnul peavad peahoone CO2-projekti tööd valmima 2012. aasta novembris, kogu hoone on kavas avada 2013. aasta mais. «Kui palju see kõik maksma läheb, selgub pärast hanke kinnitamist,» lausus ta.

Toast otse suusarajale

Hoone üks arhitekt Peep Jänes meenutas, et omanäoline hoone sündis ümberkaudset maastikku vaadeldes. «Idee oli, et maja mõjuks mäena ja sobiks ülejäänud maastikuga,» ütles Jänes, kelle kinnitusel oli see Eesti esimene suurem murukatusega hoone.

«Ega see ehituslikult väga keeruline polnud, aga funktsionaalsed nõuded olid küll omapärased. Näiteks kahe numbritoa peale pidi olema kindlasti väljapääs rõdule, kus sai kohe suusad alla panna ja rajale minna,» rääkis Jänes.

Miks maja Pentagoniks kutsuti, ei osanud Jänes öelda. «Ei tea, sest pentagoon ju tähendab viisnurka, aga see hoone on ümmargune,» lausus arhitekt.

Spordikeskus rajati omaaegse NSVLi spordikomitee tellimusel eelkõige talialade olümpiakoondise ettevalmistuskeskusena 1978. aastal. 1993.–2005. aastani kandis Tehvandi keskus nime Eesti Olümpia Õppetreeningkeskus Tehvandi ja seda rahastas kultuuriministeerium.

2005. aastast muutus tegutsemisvorm – kultuuriministeerium, Otepää vald ja Eesti Suusaliit asutasid riigi­asutuse varade alusel SA Tehvandi Spordikeskuse. (TPM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles