Tartu ilmast puudub põhjalik ülevaade

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riia tänava alguses on 2005. aastast töötanud Tartu linna ja maanteeameti teeilmajaam. Teisipäeva õhtust on selle jaama andmed väljas ka Tartu linna internetileheküljel.
Riia tänava alguses on 2005. aastast töötanud Tartu linna ja maanteeameti teeilmajaam. Teisipäeva õhtust on selle jaama andmed väljas ka Tartu linna internetileheküljel. Foto: Sille Annuk

Kas teate, kui palju on praegu õues külma? Hakkaja tartlane läheb oma kraadiklaasi juurde või klõbistab tsipa arvutis ja ongi vastus käes. Aga seda ei saa ta küll kuskilt teada, kui palju on siin tuulekülma või lund maas.

Kahjuks ei saa tartlased ka tulevikus neid asju teada. «Sellist linna vist polegi, mille elanik saab kodukoha ilma kohta kõik andmed kätte,» ütles Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi (EMHI) peadirektor Jaan Saar.

Ta selgitas, et EMHI ei ehita ühtegi linna sellist põhjalikke andmeid edastavat ilmajaama, sest meie jaamad tuleb ehitada rahvusvaheliste nõuete järgi. Näiteks peab mõõteväljaku ümber olema omajagu lagedat maad ja linnas pole seda naljalt võtta. Tartus muidugi oleks, siin on ju Raadil endisel sõjalennuväljal ligi 600 hektarit tühja maad.

Palju kohti, napilt andmeid

Tartumaal asub EMHI põhijaam ülikoolilinnast paarikümne kilomeetri kaugusel Tõraveres. Sealseid andmeid ja mõõtetulemusi ei saa tartlased aga pidada enda kohta käivateks. «Linnas on alati paar-kolm kraadi soojem kui maal,» märkis Jaan Saar.

Lisaks on EMHI-l Reolas väike hüdromeetriajaam, mis mõõdab õhutemperatuuri, veetaset ja -temperatuuri. Tartu kesklinna Atlantise vastu paigaldas EMHI koos Tartu linnavalitsusega 2010. aasta lõpus veemõõdutorni-infotabloo, mis näitab õhutemperatuuri ning Emajõe veetaset ja -temperatuuri.

Nende vaatluskohtade andmed on arvutiomanikule kättesaadavad, Tartu kesklinna õhutemperatuuri leidmiseks tuleb EMHI kodulehel klõpsata ilmavaatlustele ja siis sisevetele. Õhutemperatuuri leiab tartlane ka muudest kanalitest, näiteks portaalist ilm.ee, mille väike ilmajaam on Tartu tähetornis.

Viimasel ajal on ilm.ee avaldanud aga EMHI Tõravere andmeid, sest portaali toimetaja Ellu Viburi sõnul lõpetas jaam 19. jaanuaril millegipärast Tartu õhutemperatuuri, õhurõhu ja sademete hulga kohta andmete edastamise.

Et jaam on õhtule läinud, avastati teisipäeval, viga veel otsitakse.

EMHI pakub tartlastele infot vaid Tõravere tuulekülma ja lume paksuse kohta, kuid see pole sama, mis Tartus. Tartu Postimees küsib pärast suuri sadusid lume paksust Tartust kümmekonna kilomeetri kaugusel Ülenurmel asuvast Tartu lennujaama ilmateenistusest. Seegi on peaaegu täpne tulemus.

Kas EMHI tõesti ei saa Eesti suuruselt teise linna Tartusse teha ilmajaama, mis annaks siin looduses toimuvast laiema pildi? «EMHI-st toetust ei tule, otsime ise toetust,» vastas Jaan Saar.

Väike ilmajaam, mis mõõdaks näiteks õhutemperatuuri ja tuult, maksab ligi 12 000 eurot, selgitas EMHI ilmavaatluste osakonna juht Külli Loodla.

Lisaks on anduritele vaja masti ja seega kuluks kompleksi ehitamiseks päris suur summa.

«Lumikatte mõõtmiseks on küll automaatne andur, aga seegi nõuab suuremat summat,» lisas Külli Loodla. Tasasele pinnale paigaldatav andur maksab ligi 2400 eurot, lisaks mastid ja paigaldus.

Anduri ümber on vaja ehitada ka piirdeaed, et lumikate püsiks seal puutumatu. Muidugi tuleb jaama püstitamiseks leida maa.

Tuulekülm jääb teadmata

Ehk saaks EMHI panna Emajõe veemõõdusamba jaama arvutama ka tuulekülma? «Kahjuks tuleb leppida Tõravere tuulekülma arvutustega,» kostis Külli Loodla. «Tuulekülma arvutamiseks on vajalikud tuuleandmed, mida Emajõe kaldapealses jaamas aga ei mõõdeta.»

Tartu abilinnapea Raimond Tamm ütles, et tema ametiajal pole kohaliku ilmajaama küsimust tekkinud. Linnavalitsuse töötajad kasutavad 2005. aastast ilmal silma peal hoidmiseks Riia tänava alguses töötavat Tartu ja maanteeameti teeilmajaama. Sealt saab peale õhutemperatuuri teavet ka teeolude kohta.

Pärast väikest arupidamist teatas Raimond Tamm, et ka selle ilmajaama andmed tehakse avalikuks. Meest sõnast, härga sarvest – teisipäeva õhtupoolikul tekkis Tartu kodulehele ilma alla selle jaama andmete vaatamise võimalus.

Erinevad kraadiklaasid

• Eile kl 9 näitas EMHI Tõravere jaama termomeeter –9,9 oC (tuulekülma oli –16 oC),

•    EMHI Reola –9,8 oC,

•    Tartu kesklinna EMHI jaam –8,7 oC,

•    Ilm.ee –10 oC,

•    Tartu kodulehekülg (andmed kell 8) –10 oC,

•    Tartu ja maanteeameti ilmajaam Tartu kodulehel –9,5 oC,

•    Tähe tänavas asuva füüsikahoone ilmajaam –10,1 oC.

Allikas: Tartu Postimees

Millal pidada külmapüha?

Ilmajaam tõotab peagi krõbedamat külma. 1.–6. klassi õpilased võivad koju jääda, kui kraadiklaasi näit kukub 20 pügalat alla nulli, 7.–9. klassi õpilased ei pea kooli minema, kui välisõhu temperatuur on –25 kraadi ja madalam.

Millise ilmajaama järgi võivad Tartu koolilaste emad-isad lapse koju jätta? Tartu linna haridusosakonna juhataja Riho Raave soovitas talitada terve talupojamõistuse järgi.

«Kui kodus näitab termomeeter 20 kraadi külma, otsustab vanem, kas saadab lapse kooli või ei,» ütles ta. «Kui laps jääb külmaga koju, tuleb sellest kindlasti kooli teatada. Aga ei saa unustada, et külmaga on vanemal õigus, mitte kohustus laps koju jätta.»

Tõravere õhutemperatuuri ei saa tartlased tema sõnul lapse kojujätmisel aluseks võtta. «See pole õige, et kui elan Tartus, siis teen otsuse Tõravere andmete alusel,» selgitas ta.

Sotsiaalministri määruses on öeldud, et lapse kooli saatmisel või koju jätmisel hinnatakse tegelikku välisõhu temperatuuri EMHI kodulehel www.emhi.ee avaldatud igapäevaste ilmavaatluste andmete ja tervisekaitseinspektsiooni veebilehel avaldatud tuulekülma indeksi tabeli alusel. (TPM)

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles