Toidupank kogus mullu 50 tonni toitu

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AS Bambona Tartu filiaali juht Uno Kiviväli tuleb iseenesest mõistetavalt vastu Tartu toidupangale, kui koordineerija Tiina Grauberg helistab ja palub, kas ta tohib jälle midagi nende külma lattu hoiule tuua. Parasjagu on seal kastides 5400 muna, mis juba sel nädalal laiali jagatakse.
AS Bambona Tartu filiaali juht Uno Kiviväli tuleb iseenesest mõistetavalt vastu Tartu toidupangale, kui koordineerija Tiina Grauberg helistab ja palub, kas ta tohib jälle midagi nende külma lattu hoiule tuua. Parasjagu on seal kastides 5400 muna, mis juba sel nädalal laiali jagatakse. Foto: Sille Annuk

Et Tartu toidupanga toiduvalikusse on ilmunud piimatooted, juurviljad, või ja munadki, siis on kauba ladustamiseks tihti vaja jahedat ruumi. Koordineerija Tiina Grauberg ütleb, et sel juhul saab ta abi Bambona laolt.

Praegu on AS Bambona Tartu laos hoiul 5400 muna, mis on toidupangale organiseerinud noorte kontoriinimeste punt, kes kannab nime G28.

«Neil noortel on head suhted Valgamaal asuva Linnu taluga ja see on neilt juba kolmas munalaadung,» ütleb Tartu toidupanga koordineerija Tiina Grauberg.

Bambona Tartu filiaali juht Uno Kiviväli arvab, et neil ei ole midagi laopinna tasuta jagamise vastu, pigem on see rõõm, et nad saavad toidupanka aidata.

«Kui toidupangale tuleb kaupa rohkem, aitavad meie laomehed oma töö kõrvalt selle siin ka ära paigutada,» sõnab ta. «Mehed on meil väga tublid.»

Tiina Grauberg on Tartu toidupanga tööd koordineerinud täpselt aasta. «See oli raske, aga edukas aasta,» märgib ta. «Ma ei osanud algul küll aimatagi, mida see töö tegelikult endast kujutab, aga entusiasm ei ole mind veel maha jätnud.»

Ruumi napib

Tiina Grauberg alustas toidupanga tööd läinud aasta veebruaris seisust, mil laoriiulid kõlisesid tühjusest. Praegu on toidupanga käsutuses Staadioni 48 asuv tuba kuivaineid laeni täis, nii et otsida tuleb lisaruume.

Laost läheb toiduabi igal nädalal edasi Tartu asutustesse: lastekaitseühingule, pereliitu, laste turvakodule, päästearmeele, kurtide ühingule, kristlikule noortekodule ja veel mitmele kodule ja keskusele, kus need abivajajaile nimekirjade järgi laiali jagatakse.

«Abivajajaid ei jää vähemaks, neid tuleb pigem juurde,» sõnab Tiina Grauberg. «Kuigi õnneks on juba niisuguseid näiteid, kus üks või teine pere on raske aja üle elanud ja järje peale saanud.»

Selleks aastaks on Tiina Grauberg saanud häid kokkuleppeid nii suurtelt firmadelt Valio Eesti ja Rimi kui mitmelt kartulikasvatajalt ja teisteltki. See peaks kindlustama, et jagajail on edaspidigi, mida anda.

Tiina Grauberg räägib sooje sõnu ka vabatahtlike kohta, kelle hulka on ilmunud palju noori ning neid, kes ise on abisaajad ning kes on nõus aitama kas kauba sortimisel ja pakendamisel või toidukogumisaktsioonidel.
Grauberg ütleb, et Tartus saab iga kuu abi keskmiselt 350 lastega peret ning kuni 200 üksikisikut.

Mõni raske päev vähem

Grauberg näitab anonüümse abivajaja vastust küsimusele, kuidas toidupank on teda aidanud. Kokkuvõtvalt kõlab see nii: «Nüüd need mõned päevad, kui poleks üldse midagi lauale panna, jäävad olemata. Minul, kes ma olen invaliidsuspensionär ja lahutatud, on väga raske lapsi ära toita niiviisi, et neil oleksid kõhud õhtul korralikult täis ja ka kõik koolitarbed olemas. Laste isa ei tule samuti ots otsaga kokku, kuna on invaliidsuspensionär. Temagi tuleb vahel ja sööb meie juures.»

50 tonni toitu
• 2011. aastal annetasid ettevõtted ja eraisikud Tartu toidupangale ligi 50 tonni toidukaupu.
• Sealhulgas 20 000 kg leiba ja saia, 11 000 kg kuivaineid, 3000 kg kartulit ja muud köögivilja, 7800 kg margariini, 2550 kg kohupiimatooteid, 1000 kg lihatooteid (supikondid, rasv, liha, pasteet jm), 500 kg maiustusi, 100 kg õunu, 75 kg kohvi, 6900 liitrit kalja, mahla, moose, 1000 liitrit jogurtit, 200 liitrit õli, 11 400 kanamuna.
• Aktsioonidega, milles on annetajaiks peamiselt eraisikud, koguti toidukaupa 9165 ühikut.
Allikas: Tiina Grauberg
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles