Lugeja kiri: Olümpos ja olümpiatuli

Heino Mardiste
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu Postimehe (5.1) väide noorte taliolümpiamängude tule süütamise kohta 17. detsembril Kreekas Olümpo­se mäel tundus kahtlane. Asja lähemalt uurides ilmnes, et seda tehti hoopis Ateenas Panathi­naikó staadionil. Kreeka põhjaosas asuvat riigi kõrgeimat mäge Olümpost (2917 m) peetakse küll Kreeka mütoloogias 12 Olümpose (s.o peamise) jumala koduks, aga olümpiamängudega pole see koht kuidagi seotud.

Antiikajal alates aastast 776 eKr peeti peajumalale Zeusile pühendatud mänge Peloponnesose poolsaare lääneosas asuvas Olümpias. Sealse jumalanna Hera templi altari juures on süüdatud uue aja olümpiamängude tuli.

Nüüdisaja esimesed olümpiamängud korraldati 1896. aastal Ateenas, kus selleks ehitati ümber antiikajal jumalanna Athe­na auks peetud pidustuste (panatenaiade) pidamise areen – Panathinakó staadion.

2004. aasta olümpiamängudel oli seal maratonijooksu finiš. Ja sellel staadionil süüdatigi noorte esimeste taliolümpiamängude tuli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles