Galerii: tudengite vaikne meeleavaldus Tartus

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna hommikul kella 8.30 paiku kogunes Tartus haridus- ja teadusministeeriumi ees kümmekond tudengit, kes kandsid käes kahte loosungit.

Tartu Ülikooli üliõpilaskonna esimees Alo Lõoke rääkis ministeeriumi ees Postimehe ajakirjanikule, et jalutas niisama lumelabidaga ringi ja vaatas, kas ehk kedagi on tarvis lumest välja aidata. Sellesama labidaga valmis siiski ka hauakääbast meenutav lumekuhi, mille otsa panid tudengid sildi «Tudengite hääl hukkus jaanuaris 2012». Sümboolse kääpa juurde jätsid nad põlema hauaküünla.

Teine loosung kandis kirja «Pole aega miitinguks, meil on sess».

Tartu Ülikooli üliõpilasesinduse teabejuht Sander Sõõrumaa selgitas, et tudengid jalutasid hommikul linnas ning mõtlesid, et avaldavad oma mõtteid kõrgharidusreformi suhtes. Ministeeriumile ei heida tudengid aga midagi ette, vaid hoopis riigikogu kultuurikomisjonile, kes ei võta tudengite häält kuulda, lisas Sõõrumaa.

Tudengid peavad ebaõiglaseks plaani, mis annab ülikoolidele võimaluse hakata õppijalt raha kasseerima, kui see ei suuda aastas vajalikku mahtu ainepunkte koguda.

Samuti on nende arvates vastuvõetamatu, et akadeemilisel puhkusel olles ei tohi õppida ja eksameid teha. «Akadeemilise puhkuse osas teeme ettepaneku, et puhkuse ajal oleks võimalik piiratud arvu ainepunktide mahus ainekursuseid sooritada, sealhulgas eksameid teha.»

Veel on nad kriitilised planeeritavate vajaduspõhiste õppetoetuste plaani suhtes. «Õppetoetusi võimaldatakse kava järgi samuti vaid 100 protsenti täitvaile tudengeile, mistõttu see reform töötab oma eesmärgi vastu.»

Üliõpilased olid ministeeriumi ees täpselt pool tundi. Kella üheksast avati raamatukogu, kuhu meeleavaldajad suundusid eksamiteks õppima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles