Suurem lumesadu seisab alles ees

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TPM

Tali ei jäänud ka tänavu taeva, eile hommikuks Tartus maha sadanud esimene tõsiseltvõetav lumevaip oli sahameestele ja lumerookijatele suurema töö väike sissejuhatus.

«Tartus sadas ööl vastu kolmapäeva lund küllalt vähe, ainult viis sentimeetrit tuli juurde,» ütles Ülenurmel asuva Tartu lennujaama ilmateenistuse meteoroloog Irina Starovoitova.

Eile hommikul lennujaama ilmavaatlusväljakul tehtud mõõtmised andsid lumikatte paksuseks 11 sentimeetrit. Enam-vähem sama paks lumi kattis ka Ülenurmelt kümmekonna kilomeetri kaugusele jäävat ülikoolilinna.

Sajab homseni

Märksa suurem talv valitses eile hommikul aga Tartust ligi paarikümne kilomeetri kaugusel Tõraveres, kus Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi (EMHI) töötajad mõõtsid hommikul kell kaheksa lumikatte paksuseks 21 sentimeetrit. Päev varem, teisipäeva hommikul oli Tõraveres lund 15 sentimeetrit.

«Lund tuleb neljapäeval kindlasti tublisti juurde, sadu on sel päeval tugevam kui kolmapäeval,» kinnitas Irina Starovoitova. Ilmakaart näitas, et suurem lumesadu algab täna hommikul kella kaheksa paiku, tuul tugevneb ja tuiskab. Täna pärastlõunal tuleb sajus paari-kolmetunnine paus, aga õhtupoolikul lähevad taevaluugid jälle valla ja lund sajab reede hommikuni. «Lumi toob inimestele kõvasti tööd,» märkis Irina Starovoitova. «Meil lennujaamas oli juba kolmapäeval palju tööd, kõik jooksid selle pärast nagu prussakad.»

Ilus nädalavahetus

«Nädalavahetusel tuleb meil ilus talveilm, kõike on parajalt,» teatas ta ilmakaarti uurides.
Reedene ilm sarnaneb meil kolmapäeva omaga: tuul nõrgeneb, õhutemperatuur langeb veidi ja sajab kerget lund. Laupäeva ennelõunal sajab ilmselt veidi, pärast lõunat võib aga päikegi end näidata. Pühapäeva hommikupoolik on ilusa talveilmaga aeg, pärast lõunat hakkab jälle kerget lund tulema ja tuul tugevneb.

EMHI andmetel oli eile kella kaheksa ajal kõige rohkem lund talvepealinnas Otepääl, kus lumikatte paksuseks mõõdeti 35 sentimeetrit. Külmapealinnas Jõgeval oli samal ajal lund aga vaid 20 sentimeetrit.

Kuigi EMHI lumekaardi järgi oli eile Eestis maa igal pool valge, oli meil siis ka veel selliseid kohti, kus lund oli sadanud vaid moe pärast, näiteks Saaremaal Sõrves oli lumikatte paksus vaid kolm sentimeetrit. Ka pärnakatel läks eile lumerookimine kergelt, sest seal oli lund vaid seitse sentimeetrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles