Valio Eesti jälgib pingsalt majandust

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laktoosivaba piima reklaam Valio kodulehel..
Laktoosivaba piima reklaam Valio kodulehel.. Foto: .

Kuigi tootjatel on üha raskem oma kaupa müüa, pole Valio Eesti AS oma tehastes, Laeva meiereis ja Võru juustutööstuses, vähendanud piima kokkuostu.



«Praegu on nii Laeva meierei kui ka Võru juustutehase laoseis normaalne,» kinnitas Valio Eesti ASi tegevjuht Kari Finska. «Hindame iga päev turu olukorda ja oma laoseisu ning suuremate muudatuste korral teeme tootmises korrektiive. Ka otsime aktiivselt uusi turge ja võimalusi.»



Finska sõnul pole Valio Eesti vähendanud piima kokkuostu Laeva ja Võru tehase tarbeks: firma ostab ligi 25 protsenti Eestis varutavast piimast ehk ligi 12 900 tonni kuus.



Sellest piimast valmistab Laeva valla suurim tööandja Laeva meierei kuus 3800–4500 tonni toortooteid ja Võru juustutehas 550–700 tonni juustu.



Järva- ja Tartumaa piim

Laeva meiereile piima, koore, kohupiima, jogurtite ja muu toodangu valmistamiseks vajalik piim tuleb peamiselt Järvamaa ja Tartumaa farmidest.



Kuigi nii Laeva meierei kui ka Võru juustutööstuse laoseis on kontrolli all, ei varjanud Finska, et viimastel kuudel on olukord eksporditurgudel läinud kõvasti raskemaks. Seni on Valio Eestil õnnestunud säilitada pea kogu kavandatud ekspordimaht.



Võru juustutehases tehtavast kaubast müüb Eesti suurim juustueksportija Valio Eesti piiri taha 85–90 protsenti. Ettevõtte juust läheb Venemaale, Itaaliasse ja Soome. Laeva meierei toortooteid müüakse peale Eesti ka teistesse Balti riikidesse ning Soome, Rootsi ja Venemaale.



Kokkuost ei vähene


Küsimusele, kas ettevõttele piima müüvaid ettevõtjaid võib ähvardada oht, et Valio Eesti ei vaja enam nii palju piima, kui on seni kasutanud, tuli diplomaatiline vastus. «Valio eesmärk on leida uusi turge ja tugevdada samas ka positsioone olemasolevatel turgudel, et mitte vähendada piima kokkuostu,» ütles Finska.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles