Muuseumis mängib sajanditagune klaver

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sille Annuk

Kristiina Tael võttis Tartu laulupeomuuseumi saalis akordi sajanditagusel klaveril, mis on valminud M. A. Ossi klaveritöökojas. See ettevõte tegutses Tartus aastail 1894–1925.


Osaühingutes Reval Piano ja Klaverimeister ühtekokku peaaegu 100 000 krooni eest restaureeritud kabinet-tiibklaver kuulub Eesti teatri- ja muusikamuuseumile. 14 aastat tagasi ostetud muusikariist maksis toona 2000 krooni. Nüüd on klaver hoiul Tartus Jaama 14, kusjuures on antud muuseumieksponaadi kohta haruldane voli seda mängida.



«Eksponaat saabus meile vana aasta viimastel päevadel,» märkis laulupeomuuseumi kuraator Kristiina Tael. «Enne kasutamist-esitlemist pidime ootama, kuni klaver on uutes oludes kohanenud, nii et teda saab häälestada.»



Kõigile tasuta esitlus algab 23. jaanuaril kell 16. Ürituse korraldaja Katrin Välja teatel peab ettekande Eesti klaveriehituse ajaloost teatri- ja muusikamuuseumi muusikaosakonna juhataja Alo Põldmäe. Kontserdi auväärse klaveriga annavad Elleri kooli noored muusikud Grete Jädal, Ragnar Kriiska, Tiina Tomingas, Joonatan Jürgenson, Mari Visnapuu ja Kirke Karja.



Nime M. A. Oss kohta ütles Alo Põldmäe, et ilmselt märgib A isanime. Mis aga seisab esitähtede taga, ei olnud talle veel eile teada. Nii et kui keegi lugejatest oskab Põldmäed juhatada Ossi eesnime jälgedele, saab ta seda teha klaveri esitlusel nädala pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles