Sügava puudega mees on kohtlemisest häiritud

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Kahha
Edgar Kahha Foto: Margus Ansu

82-aastane, sügava puudega ja vaid kepi ja kargu abil liikuv tartlane Edgar Kahha sai sotsiaalkindlustusametist 6. jaanuaril vastuse, kus on kirjas, et tema avaldus talle määratud pensioni ja sotsiaaltoetuse maksmise osas riigi kulul posti teel jäetakse rahuldamata, sest sellel puudub seaduslik alus.


Edgar Kahha hooldaja Helgi Kahha on sellest otsusest šokis, sest ta mehel on tuvastatud tähtajatu sügav puue 2004. aasta 13. märtsi arstliku ekspertiisi komisjoni otsusega.



Otsuses on kirjas, et puue põhjustab lisakulutusi ning mehe tervislik seisund nõuab ööpäevaringset kõrvalist abi. Ta ei tule iseseisvalt toime söömise, hügieenitoimingute, riietumise ja liikumisega.



Helgi Kahha küsib, kui pädev oli see komisjon, kes pidas seadusetuks tema mehele sügava puude langetanud arstliku komisjoni otsust, mis oli ju igas lülis dokumenteeritud ja kus oli ka liikumistakistus kirjeldatud.



Helgi küsib veel: kas komisjonliikmetel ei ole arvuteid või ligipääsu andmebaasidele, et nad inimesi jooksutavad?



Edgari hooldaja Helgi ise on 70-aastane. Ta ütleb, et nad on mehega terve elu Eesti riiki teeninud ja ausalt makse maksnud ning neid teeb niisugune kohtlemine väga kurvaks.



Eriti kurvastab see, et nüüd jooksutatakse eakaid ja ühiskonna kõige nõrgemaid inimesi ja vaieldakse 60 krooni pärast nendega, kel on väga keeruline enda eest seista.



Helgi viis üleeile Tartu pensioniametisse paksu ümbrikutäie materjale ning lisades arstliku komisjoni otsusele veel hulga materjale hilisema aja haiguslugudest ja tervisliku seisundi kirjeldustest ning loetelu kõigist kodustest abivahendeist.



Kas neist võiks piisata?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles