Sündimata jäi kuu jagu lapsi

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
4. jaanuaril erakliinikus Elite sündinud poiss, kelle nime vanemad reedel veel ei öelnud.
4. jaanuaril erakliinikus Elite sündinud poiss, kelle nime vanemad reedel veel ei öelnud. Foto: Sille Annuk

Lõuna-Eesti sündide arvu mullust vähenemist võib kujundlikult võrrelda sellega, kui Tartu Ülikooli naistekliiniku sünnitusosakond oleks terveks kuuks uksed sulgenud.

Lõuna-Eestis tervikuna on kukkumine väiksem kui Tartus. Varasemad neli aastat järjepidevalt kosunud sünniarvud kahanesid 2011. aastal kõigi Lõuna-Eesti haiglate sünnitusosakondades peale Valga, kus sünde oli tunamullusega võrreldes hoopis 27 protsenti rohkem.

Tartu Ülikooli naistekliinikus, Tartu erakliinikus Elite, Põlva haiglas, Valga haiglas ning Võrus asuvas Lõuna-Eesti haiglas kokku tuli 2010. aastal ilmale 3650 last, lõppenud aastal aga 3447 poissi ja tüdrukut. Langus on 5,5 protsenti, Tartu Ülikooli naistekliinikus 6,6 protsenti.

Valgat aitas Valmiera

Ülikooli naistekliinikus sündis kaunis võrdne arv lapsi 2007. ja 2008. aastal, samuti on omavahel võrreldavad 2009. ja 2010. aasta. Suure tõusu aasta oli 2009, mil kliinikus tuli ilmale 274 last varasemast aastast enam. 2011. aastal sündis naistekliinikus 171 last vähem kui üle-eelmisel aastal.

Erakliinikus Elite käis eelmisel aastal sünnitamas kaks korda vähem naisi kui 2007. ja 2008. aastal, kuid murdepunkt oli majanduskriisi tippaastal 2009. Siis sündis Elites 81 last, 2010. aastal 109 ning mullu 78 last.

Valga haiglas sündis eelmisel aastal 363 last, 77 võrra rohkem kui 2010. aastal. Valga haigla sünnitusosakonna vanemämmaemand Daina Kaska pani kasvu täielikult Valka linna ja lähikonna lätlannade arvele.

«Valkale lähim sünnitusmaja on Valmieras, aga seal oli haigla mõned kuud remondis,» selgitas Kaska. «Meie haigla on ka väiksem ja patsientidele meeldib, et siin osutatakse neile rohkem tähelepanu. Siin on ka võimalus vettesünnituseks, mille eest eraldi tasu ei küsita.»

Langus ilmselt jätkub

Statistikaamet avaldab 2011. aasta sündide statistika 20. jaanuaril, kuid juba detsembri keskel söandas amet varasema 11 kuu põhjal prognoosida, et Eestis tervikuna jääb sündide hulk alla 15 000 ehk peaaegu tuhande võrra väiksemaks, kui oli 2010. aastal.

Viimase viie aasta tipp oli 2008. aastal, kui Eestis tuli ilmale 16 028 last.

Rahvastikuteadlane Mare Ainsaar nimetas sündide arvu kahe olulise mõjutajana demograafilist potentsiaali ehk viljakas eas naiste hulka ning potentsiaalsete emade-isade majandusliku toimetuleku optimismi.

«Laste arvukust ei toeta momendil kumbki,» sedastas Ainsaar. «Eestis on juba algamas see aeg, kui sünnitamisvanuses naisi jääb vähemaks ning majanduslik ebakindlus ei tule laste sündidele kasuks. Kui kõik jätkub samamoodi, pole midagi head loota ka tänavu.»

Ainsaar arvas, et heaks saaks lugeda sedagi, kui alanud aasta kokkuvõttes sündide arv mullusega võrreldes enam ei väheneks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles