Juust, vorst ja sink kaovad laost ruttu

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaarlijärvel töötava Põltsamaa Meierei Juustutööstus OÜ tootmistehnoloog Marge Sütt tegi eile ringi juustulaos, kus muu hulgas ootab poodidesse sõidutamist ka kuuekilosteks kangideks pakitud juust Sport.
Kaarlijärvel töötava Põltsamaa Meierei Juustutööstus OÜ tootmistehnoloog Marge Sütt tegi eile ringi juustulaos, kus muu hulgas ootab poodidesse sõidutamist ka kuuekilosteks kangideks pakitud juust Sport. Foto: Margus Ansu

Erinevalt mõnest oma kauba müümisega kimpu jäänud tootjast püsivad Rannu lähistel juustu valmistav Põltsamaa Meierei Juustutööstus ja Nõo lihatööstus vaatamata majanduskriisile vee peal.



«Siia ikka mahub veel üsna palju,» muheles eile Rannu naabruses Kaarlijärve külas asuva Põltsamaa Meierei Juustutööstus OÜ tootmistehnoloog Marge Sütt laos ringi tehes. «Meil on olnud aegu, kus siin seisis kõvasti rohkem kaupa kui praegu.»



Eile oli ettevõttel laos laagerdumas ning poodi sõidutamist ootamas ligi 500 tonni juustu.



«Kõik on kontrolli all – mis on tarvis müüa, on müüdud,» kinnitas ka Põltsamaa Meierei Juustutööstus OÜ juhataja Ago Teder. «Läinud aasta keskel oli meil küll selline aeg, kus ladu oli täis.»



Tuleb peeglisse vaadata


Praegu valmib Kaarlijärvel kuus ligi 270 tonni juustu. Enamiku toodetust müüb ettevõte Eestis, väike osa ehk 50–60 tonni juustu rändab iga kuu ka Venemaale. Jaanuaris on idanaabrile müüdud üks autokoorem juustu.



Aasta alguses suurendas juustutööstus tootmist ja ostab jaanuaris piima kokku ligi viis protsenti rohkem kui mullu detsembris. «Lehmapidajatele me ära ütlema ei pea, meie pärast neil karja maha müüa ei tule,» ütles Teder.



Mis tulevik toob, on veel vara rääkida, kuid oleviku üle pole põhjust nuriseda, iseloomustas ASi Nõo Lihatööstus juhataja Toomas Kruustük ettevõtte seisu.



Sel kuul on lihatööstus valmistanud sama palju kaupa kui läinud aastal samal ajal. Möödunud aastast rääkides märkis Kruustük, et tootmine kasvas neil võrreldes 2007. aastaga veidi üle 30 protsendi.



Lisaks igapäevasele vorstiteole ja singi suitsutamisele valmistub Nõo lihatööstus majanduskriisiks – otsitakse uusi turge ning lahendusi, et täbar olukord võimalikult valutult üle elada.



«Ei ole mõtet nutta majanduskriisi pärast ja saavutatut lihtsalt käest lasta,» ütles Kruustük. «Rasketel aegadel jääb igas valdkonnas keegi tegutsema ja keegi kukub. Kui ettevõttel läheb halvasti, siis tuleb peeglisse vaadata.»



Valmib uus ladu


Kas lahendustena nähakse ka töötajate hulga vähendamist? «Kui me töötajaid kokku tõmbame, siis teeme seda tõhusate uute seadmete kasutusele võtmise pärast,» kostis lihatööstuse juht. 



Põltsamaa Meierei Juustutööstus on viimasel ajal mõne inimese juurde palganud. Lisaks sellele ja tootmise suurendamisele on ettevõttel valmimas ka uus 930-ruutmeetrine ladu.



«Ruutmeetrite järgi pole see küll väga palju suurem kui praegune, kuid uus hoone on kõrgem ja sellepärast mahub sinna kõvasti rohkem riiuleid,» ütles Marge Sütt.


Uus ladu läheb käiku selle kuu lõpus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles