Tartu maratoni mälestusmärki tuleb veel oodata

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Kelk
Indrek Kelk Foto: Toomas Huik

Kuigi linnavalitsus andis sel nädalal ehitusloa Tartu maratoni mälestusmärgi püstitamiseks, jääb Eesti tuntuima spordisündmuse 50 aasta juubeliks kavandatud projekt rahapuudusel ootama paremaid aegu.

«Praegu pole sellele rahalist katet ja ehitusloa andmine on ainult ühe etapi lõpp,» ütles klubi Tartu Maraton tegevjuht Indrek Kelk. «Nüüd võime hakata ehituspakkumisi võtma, et saada selgeks kogu projekti eelarve. Aga on väheusutav, et järgmise kahe aasta jooksul võiks midagi juhtuda.»

Rutt on ootel

Üle-eelmise aasta sügisel pakuti Kelgu sõnul konkursi võitnud Rait Siska, Lembit-Kaur Stööri, Ülo-Tarmo Stööri ja Risto Tali ühistöö «Rutt» maksumuseks umbes 1,5 miljonit krooni.

«See oli kaks aastat tagasi ja kindlasti pole see odavamaks läinud,» prognoosis Kelk projekti hinda ning lisas, et peale klubi rahapanuse loodetakse raha kogumisel ka linna abile ning era- ja juriidiliste isikute annetustele.

Järgmine etapp ongi ehituspakkumiste võtmine.

Tartu maratoni kohta ütles Kelk, et praegu pole veel mõtet murelikult taevasse vaadata. «See on asjatu energiakulu ja professionaalidena ei tohiks me lasta ennast uinutada kahe viimase aasta ilusast talvest. Reaalsus on ikka see, et tavaliselt ei pruugi meil lumega nii hästi olla,» rääkis ta.

Lumeootel

Seni pole tuule suund lumikatte tekkimist soodustanud, Kelgu sõnul saavad spetsialistide hinnangu järgi detsembri teisest poolest kindlasti lumikatte Ida- ja Lõuna-Eesti.  

«Veebruarikuu kohta on prognoosid optimistlikud. Selleks ajaks on meri jahtunud ja see võiks soodustada sademete tulekut lumena,» rääkis Kelk.

2012. aasta veebruari kolmandal nädalavahetusel toimuvale suusamaratonile registreerus esimeses voorus 5100 inimest, seda on eelmise aasta 5800-ga võrreldes pisut vähem, kuid Kelgu hinnangul on see mõistetav.

«Lumi mängib siin selget rolli. Ükski kampaania ei toimi nii hästi kui lumi,» ütles Kelk.

Tänavu on klubi Tartu Maraton määranud maratonipäeva koondarvuks 10 000 suusatajat – 8000 pikale ja 2000 lühikesele distantsile. 2011. aasta maratonile pani end kirja 8200 inimest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles