Lühifilm jutustab eestlaste aardest

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filmi peategelane kihutab mööda teed. Kaameramees Heigo Lepla (paremal) filmib avatud tagaustega väikebussist, kuhu tal on tulnud end rihmadega kinnitada.
Filmi peategelane kihutab mööda teed. Kaameramees Heigo Lepla (paremal) filmib avatud tagaustega väikebussist, kuhu tal on tulnud end rihmadega kinnitada. Foto: Toivo Viidalepp

Mis võiks materialistlikus maailmas peale raha olla see, mis paneks inimese kirglikult absurdilähedasi olukordi läbima? Silver Siilak ja Heigo Lepla mõtlesid vastuse välja ja tegid sellest filmi.

Silver Siilak ja Heigo Lepla on amatöörfilmimaailmas oma töödega «Profid 1» ja «Profid 2» juba silma paistnud. Kaks aastat tagasi said nad Pimedate Ööde festivali mobiilifilmide kategoorias vaatajate lemmikuks.

Nüüd esitlevad Siilak ja Lepla lausa 35-minutilist linateost «Priceless» («Hindamatu»), mille puhul näeb väga kvaliteetset ja huvitavate võttenurkadega kaameratööd ning usutavaid osatäitmisi.

Silver Siilak ütleb, et märulitrikkide poolest ei jää nad Hollywoodi pärisproffidest kaugele.

«Samas on see üdini Eesti lugu,» lisab ta.

Silver Siilak töötab Play­­techis probleemihalduri ning Heigo Lepla Tallinnas filmiettevõtte Motion produtsendina. Just Motioni stuudio vahenditega on lühimängufilm viimase nelja kuuga ka kokku pandud.

Filmitud on nii Tartu lähedal Külitses, Viljandis Pärimusmuusikakeskuses kui ka Tallinnas Ülemiste linnaosas ja Pirita teel.

Oma panuse loo valmimisse on andnud võitluskoreograafid, sest iga väiksemgi märulistseen pidi tunduma hinnaalanduseta päris. Ka oli vaja kaskadööri ehk professionaalset mägironijat, kel tuli öösel kõrghoone katuselt mööda seina alla ronida.

Filmis näeb erakordset tsiklit Renard, milletaolisi on maailmas ainult üks, ja see ainuski on valmistatud Eestis.

Osatäitjatena löövad kaasa Henri Kass, Kadri Tuisk, Margus Vaher, Tom Olaf Urb jt.

Hindamatu idee oma filmile leidsid mehed aasta eest, mil Heigo Lepla tuli sõbrale Silver Siilakule Tartusse külla.

«Istusime maha ja hakkasime rääkima sellest, et tahaks teha mingit kiiksuga ja pisut imelikku asja, aga mitte tobedat,» meenutab Siilak. «Arutasime, mida võiks ihata inimene, kel raha pärast pole vaja elus pingutada. Mis on see hindamatu, mille kättesaamine eeldab nii julgust kui head maitset.»

Silver Siilak ei saa kahjuks vastust reeta, sest see rikuks vaatajal mõnu.

Filmi eesmärk ei ole seekord mitte konkursivõit, vaid pääseda teleekraanile ja võita vaatajate südamed.

«Priceless»

• 35-minutiline action-stiilis lühimängufilm, mis jutustab eestlastele hästi mõistetava loo. Huviärataja ehk teaser asub http://vimeo.com/33648358.

• Produtsent Silver Siilak, režissöör Heigo Lepla.

• Esilinastus Tallinnas Rockstari kohvikus 22. detsembril. Jõuab peagi Tartusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles