Tartu lasterikas pere saab aiatasust vabastuse

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Maarjamõisa lasteaed.
Tartu Maarjamõisa lasteaed. Foto: Sille Annuk / Postimees

Tartu linnavalitsus on pärast ümbermõtlemisi jõudnud viimaks üksmeelele lasterohkete perede lasteaiatasu soodustuses ja saatis eelnõu volikokku.

Mõte, et alates kolmandast lapsest peaks olema munitsipaallasteaia kohatasu soodustus, oli Tartu linnavalitsusel juba siis, kui novembri algul saadeti volikokku lasteaiakoha tasu tõstmise eelnõu. Volikogu otsuse järgi on uuest aastast kohatasu 30,58 eurot senise 22,24 asemel.

Linnavalitsuse esimene mõte oli anda soodustust alates kolmandast lasteaias käivast lapsest. Esimese kahe lapse eest tulnuks tasuda täishinda, kolmanda ja järgmise lapse eest viiendik hinnast.

Vahepeal oli õhus mõte jätta kolme lasteaias käiva lapsega peredel kohatasumäär endiseks. Nüüd on aga valminud uus redaktsioon.

Tartu abilinnapea Jüri Kõre nentis, et eelnõude variante on olnud nii palju, et need lähevad segamini.

Nüüd volikokku läinud eelnõu puhul on munitsipaallasteaia kohatasu soodustuse sihtrühmaks pere, kus on kolm või enam 1,5–7-aastast ehk lasteaiaealist last.

Linnavalitsus on kokku leppinud, et kahe lapse eest tuleks maksta täishinda, kolmas ja järgmised oleks tasust täielikult vabastatud.

Seejuures on oluline, et vabastus kehtib ka juhul, kui näiteks kolmest lasteaiaealisest lapsest käib lasteaias vaid üks. Ei ole tähtis, kas teised on eralasteaias, erahoius või lihtsalt kodus.

See on põhimõtteline muudatus võrreldes algse kavaga, kus kolmanda lapse soodustuse saamise eelduseks oli, et kaks last käiksid ka lasteaias.

Vabastuse saamise eeldus on, et lapsevanema ja laste elukoht on rahvastikuregistri järgi Tartu linnas.

Vanemaga on võrdsustatud isik, kes ei ole kõigi peres kasvavate laste bioloogiline vanem, kuid saab kolmanda ja enama lapse pealt lapsetoetust. Seega saavad vabastuse ka koos elavate vanemate lapsed, isegi kui nad kõik ei ole mõlema vanema bioloogilised lapsed.

Kui volikogu eelnõu heaks kiidab, hakkab vabastus kehtima tuleva aasta algusest, samal ajal, kui tõuseb kohatasu.

Linnavalitsuse hinnangul võib kohatasu vabastuse sihtrühma kuuluda umbes 150 peret ja vabastuse andmise tõttu võib linnal jääda saamata lastehoiutulusid umbes 25 000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles