Naistekliiniku sisseelamise vaev käib kõrvu rõõmuga

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sünnitusosakonna laoruumi sisseseadmine toppas seni, sest riiulid lasid end oodata. Paremal seisab mureliku näoga vanemämmaemand Pille Teesalu, sest korraldamis- ja organiseerimistööd osakonna hea sisseseadmise nimel on teha veel küll.
Sünnitusosakonna laoruumi sisseseadmine toppas seni, sest riiulid lasid end oodata. Paremal seisab mureliku näoga vanemämmaemand Pille Teesalu, sest korraldamis- ja organiseerimistööd osakonna hea sisseseadmise nimel on teha veel küll. Foto: Sille Annuk

Kuigi Tartu uues meditsiinilinnakus ilmavalgust näinud esimese lapse sünnist on möödas üle kolme nädala, ei ole naistekliinik uues kohas veel sugugi valmis. Sisseelamine nõuab aega.


Tartu naistekliiniku Toomemäelt Maarjamõisa kolimine on teinud ka mitmete firmade ja ettevõtete juhtide meeled heldeks ning nad on otsustanud patsientidele ja töötajatele kingitusi tehes aidata neil keerulisest ajast kiiremini üle saada.



Nii näiteks said kümme viimast Toomel sünnitanud ema ja kümme esimest Maarjamõisas lapse ilmale toonud ema väärtuslikke kingitusi firmadelt, kes kauplevad beebide hooldevahendite, mänguasjade, hügieenitoodete ja kosmeetikaga.



Selleks, et naistekliiniku uued ruumid ruttu koduseks muutuksid, kinkis üks aiandusfirma nii suuri kui väikseid toalilli, üks ehitusfirma loovutas hea meelega neile taimedele sobivad lillepotid.



Nahk- ja paigatud diivan


Sünnitusosakonna töö kestab ööpäev läbi ja personalil peab pikkadel valvekordadel olema vaba tunni tekkides võimalus pikali heita.



Seepärast on ämmaemandad väga rõõmsad puhketuppa toodud kolmeosalise nahkse mööblikomplekti üle, mis maksab arvatavasti kümneid tuhandeid kroone. Praegu asub see puhketoas küll kõrvuti Toomelt toodud vana, sõna otseses mõttes paigatud diivaniga.



Ämmaemandad naljatavad, et vanade asjadega peab uues majas ilmsesti ettevaatlik olema, ning lisavad, et loodetavasti ei plahvata see paigatud diivan nii, nagu plahvatas vana teler uusaastaööl.



Põlemaläinud teleriga ruumis käib praegu laepesu ning ees seisab osa ripplaeplaatide vahetamine ja põranda vahatamine.



Sisseseadmist nõuavad aga veel mitmed kabinetid ja koridorisopid. Mugavat istumiskohta vajab näiteks ämmaemandate post, sest sinna infot nõutama tulnud inimesel tuleb sageli oodata.



Osakonnajuhataja kabinet ja vanemämmaemanda tuba vajavad väikest pehme mööbli komplekti või lihtsat diivanit, sest neis ruumides leiavad aset privaatsed perevestlused, mida ei sünni kuidagi ajada püstijalu.



Riiulid tulid


Sel kolmapäeval said sünnitusosakonnas korda kaks laoruumi, sest lõpuks saabusid riiulid.  


Nüüd on naiste ja laste hooldustarbed, sidemed, kätepaberid, pesu ning sajad muud vajalikud esemed süsteemipäraselt oma kohal.



Sünnitusosakonna vanemämmaemand Pille Teesalu ütleb, et lapsi on kiirel üleminekuajal sündinud palju ja selles osas on kõik laabunud. Ta on väga tänulik kokkuhoidvale ja toetavale personalile, kes ei ole ühtsustunnet uues kohas kaotanud. 



Vanade asjadega peab uues majas ettevaatlik olema. Loo­­detavasti ei plah­­vata paigatud diivan nii nagu vana teler.



16. detsembrist kuni aasta viimaste tundideni sündis Maarjamõisas uues sünnitusosakonnas 101 last, uuel aastal on neid eilse päeva seisuga sündinud 42.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles