Robot treenib võistluseks

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kivilinna gümnaasiumi 9.b robotimeisterdajate ühise kätetööna on valminud Lego-toitu transportida oskav robot, mis oli teiste Eesti võistkondade omadest parem. Pildil vasakult Adel Tiisler, José Pérez Toribios, Signe Süvaorg, Simmo Saan (ülal prillidega), Rimmo Rõõm (rohelises), Martin Maidla (hallis) ja Gromet Spaal. Puudu on kolmas tütarlaps Nelli Eli.
Kivilinna gümnaasiumi 9.b robotimeisterdajate ühise kätetööna on valminud Lego-toitu transportida oskav robot, mis oli teiste Eesti võistkondade omadest parem. Pildil vasakult Adel Tiisler, José Pérez Toribios, Signe Süvaorg, Simmo Saan (ülal prillidega), Rimmo Rõõm (rohelises), Martin Maidla (hallis) ja Gromet Spaal. Puudu on kolmas tütarlaps Nelli Eli. Foto: Margus Ansu

Kivilinna gümnaasiumi keldrikorrusel puhkab plastkastis robot, kelle tööülesannete hulgas on rottide jahtimine ja toidu transport. Eestis on ta omasugustest kõige tublim, suvel läheb Saksamaale mõõtu võtma aga kogu maailma parimatega.

Puhata lasevad 9.b klassi robootikahuvilised õpilased tal vaid aasta lõpuni, uuest aastast läheb taas lahti arendustöö, et muuta robotit tõhusamaks, stabiilsemaks ja kiiremaks.

«First Lego League» on ülemaailmne robootikavõistlus, kus kõik osalejad peavad lahendama samu ülesandeid samasuguste vahenditega. Igas osalevas riigis korraldatakse õppeaasta alguses üleriigiline võistlus, kust parim võistkond läheb edasi rahvusvahelisele võistlusele.

Eelmisel nädalal toimunud Eesti esimesel võistlusel olid parimad Kivilinna gümnaasiumi õpilased.

Tegelikult oli Õ-Teami nime kandval võistkonnal mitte eriti salajane relv – neist neli said konkurentsiväliselt sel suvel eelmise hooaja lõppvõistlusel osaleda ja olid seetõttu kõigist ülejäänutest pisut paremini kursis, mida ja kuidas on vaja teha.

Üks neist, Rimmo Rõõm, rääkis, et nad tahtsid kindlasti osaleda, kuid meeskonda oli juurde vaja vähemalt kahte liiget. Küsiti siit ja sealt ning tulemuseks oli koguni neli uut liiget. Neist kolm on tüdrukud, kellelt oodatakse eriti suurt abi võistluseks teoreetilise kirjatüki valmimisel.

Samuti «vanast» võistkonnast tulnud Gromet Spaal rääkis, et lisaks roboti parendamisele on plaanis põhjalikult harida ka uusi võistkonnakaaslasi, kes on robootikamaailmas alles päris rohelised ja vajavad kindlasti uusi teadmisi.

Kuigi robot on põhimõtteliselt valmis, ei saa töö selle arendamisel küll vist kunagi otsa. Võistlusel peab robot lahendama 2,5 minuti jooksul hunniku ülesandeid, peamiselt transportima erineva kuju ja suurusega esemeid.

Selle kõige eest on võimalik saada kõige rohkem 452 punkti, kuid võistkond oli päris kindel, et seda summat ei saa keegi – aega kõigi ülesannete tegemiseks lihtsalt ei jätku ja tuleb teha valik, mis annaks võimalikult suure skoori. Eesti võistlusel saadi näiteks 147 punkti.

Lapsi juhendav füüsikaõpetaja Piret Pohla-Asikainen ütles, et kuigi ta on ka ennast robootika alustega kurssi viinud, ei ole tema töö noortele ette öelda, mida nad tegema peaksid, vaid tema kanda jääb korraldamise ja kontrollimise rõõm.

Tema südametunnistusel on hoolitseda selle eest, et lapsed ikka kokku saaks ja robotiga tegelemist muude kohustuste kõrval ära ei unustaks. Ning sellegi eest, et rahvusvahelisele võistlusele sõitmiseks kõik vajalik olemas oleks ja reis sujuks.

Raha sõiduks on kool Pohla-Asikaineni sõnul juba lubanud anda.

«First Lego League»
• Ülemaailmne robootikavõistlus, kus eelmisel aastal osales üle 50 riigi.
• Eesti võistkond võistleb esimest korda.
• Tänavune võistlusteema on toit, mullu oli inimese tervise parendamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles