Noorte truppi innustab vana lugu Päikese pojast

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vallo Kirs (esiplaanil), Tõnis Parksepp ja Adeele Sepp mängivad proovis stseeni, kus baari tuleb jumalanna.
Vallo Kirs (esiplaanil), Tõnis Parksepp ja Adeele Sepp mängivad proovis stseeni, kus baari tuleb jumalanna. Foto: Sille Annuk

Kui Mati Unt vaataks korraks lavastuse «Phae­ton» proovi, ei tunneks ta kohemaid äragi, et see põhineb tema näidendil «Phae­ton, Päikese poeg». Kuid noorte trupp ongi selle teksti ainult aluseks võtnud.



«Phaetoni» lavastaja Vallo Kirs õpib Tartu Ülikoolis ajalugu. «Mati Undi tekst on meile inspiratsiooni allikas,» ütles ta. «Oleme võtnud üksikuid stseene, üks on ka selline, mille teeme autoritruult.»

Aastal 1967 kirjutatud näidendi põhitegelased on Ge­nia­listide Klubis vähem kui nädala pärast esietenduvas lavastuses ka nimeliselt vaatajate ees. Kuid olulisemad on noorte näitetrupile Undist inspireeritud Vaim, Keha, Jumal ja Inimene.

Nii nagu lavastaja, on teisedki trupi liikmed Tartu Ülikooli tudengid. Adeele Sepp õpib semiootikat, Tõnis Parksepp kirjandust, Ragnar Kaasik (laval ka Phaetonina) füüsikat ja Heli Luik teoloogiat.

Tartu Ülikooli tudengid

Kolm neist on tuttavad aastast 2005, kui üleriigilise haardega A-teater andis nende osalusel etendusi Eesti viies suuremas linnas.

Vallo Kirs on varemgi lavastanud. Tema suurim õnnestumine on seni olnud Rakvere Gümnaasiumi Teatriansambliga vaatajate ette toodud omaloominguline «Sacco ja Van­zetti». See lavastus pälvis Saaremaal kevadel 2007 miniteatripäevadel peaauhinna.

Lisaks Noorte Teatritehase kuuendale lavastusele «Phae­ton» on klubis kuju võtmas ka projekt «Sahtlist välja!». Selle üritustesarja eesmärk on tuua alates veebruarist kuulajate ette esimese lugemise vormis noorte autorite näidendeid.

«Kui sa oled vanuses 15 kuni 25 eluaastat ja kirjutad näidendivormis tekste, siis võta kätte ja saada need meile,» teatab veebisait www.teatritehas.ee.

Projekti eestvedaja on Tartu Ülikooli teatriteaduse üliõpilane Marite Butkaite. Esimene lugemine on genklubis veebruari viimasel pühapäeval.

Prostituutide elust

Lisaks Noorte Teatritehasele tegi eile Genialistide Klubis Magasini tänavas proovi ka Tartu Uus Teater. Nimelt on selle teatri sildi all Andres Keil, Elina Pähklimägi ja Jekaterina Novosjolova jõudnud lavastuse «Elud» loomisega nii kaugele, et võivad järgmisel nädalal asuda lavalist liikumist proovima.

Ettevalmistaval perioodil Tallinnas rääkisid nad kolmekesi enda elud läbi ning Keil koondas tekstiks prostituutide lood, aluseks intervjuud raamatust «Vaikijate hääled 2». «Nüüd hakkame siin seda kõike kokku panema,» rääkis Keil.

Genklubis lähiajal

• «Phaeton» on Noorte Teatritehase kuues la­vastus, esietendus on
12. jaanuaril kell 19.
• «Elud» on Tartu Uue Teatri kolmas lavastus, esietendus on 12. veebruaril kell 19.
• Noorte Teatritehase projekti «Sahtlist välja!» esimene lugemine on
22. veebruaril kell 16.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles