Tartu Ülikooli rektori valimise kord muutub

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli rektori ametikett.
Tartu Ülikooli rektori ametikett. Foto: Sille Annuk

Tuleva aasta esimesel poolel valitava Tartu Ülikooli rektori valimise kord muutub, kuid muutuste määr saab selgeks alles vastu kevadet, kui 1. jaanuaril ametisse astuv ülikooli senat on võtnud vastu ülikooli uue põhikirja.

Praeguse Tartu Ülikooli põhikirja järgi valitakse rektor hiljemalt kolm kuud enne ametis oleva rektori ametiaja lõppu, viis kuud enne ametiaja lõppu peab valimiskomisjon nõukogu nimel valimised välja kuulutama ning kuus kuud enne nimetab nõukogu ametisse rektori valimise viieliikmelise komisjoni.

Ülikooli akadeemilise sekretäri Ivar-Igor Saarniidu sõnul saab rektor Alar Karise viieaastane ametiaeg täis 2012. aasta juuni lõpus. Et aga 1. jaanuaril jõustub uus Tartu Ülikooli seadus, ametisse asub uus senisest väiksem nõukogu ning täiesti uue institutsioonina ka senat, muutuvad ilmselt kõik valimistega seotud tähtajad.

«Praegu on selge vaid see, et ülikooli nõukogu 16. detsembri istungi päevakorda on kavas esitada kaks punkti: rektori valimise reglemendi kinnitamine ja valimiskomisjoni moodustamine,» sedastas Saarniit. «Midagi rohkemat selgub, kui need toimingud on tehtud. Kindlasti ei sätesta reglement aga valijate koosseisu, see pannakse paika põhikirjaga.»

Üksikasjad selged märtsiks

Saarniit märkis, et vastse Tartu Ülikooli seaduse järgi peab senat ülikooli uue põhikirja, kus muu hulgas on loetletud kõik rektori valimise üksikasjad, võtma vastu hiljemalt 1. märtsiks.
«Teoreetiliselt võib see juhtuda ka varem, aga kui juhtubki, hakkab põhikiri ilmselt kehtima 1. märtsist,» arvas Saarniit.

Praeguse põhikirja järgi peaks rektori valimised tulema hiljemalt märtsi lõpul ning jaanuari lõpuks peaks olema valimised juba välja kuulutatud. Saarniidu sõnul võib nõukogu 16. detsembril muuta kehtivat põhikirja, et valimiskomisjoni esimees saaks kuulutamist edasi lükata.

Jõus olev põhikiri sätestab, et rektori valijate ringi kuuluvad ülikooli nõukogu ja teaduskondade nõukogude liikmed ning kõik korralised professorid.

Kuu pärast jõustuva uue TÜ seaduse järgi valivad rektori nõukogu ja senati liikmed ning teised põhikirjas nimetatud isikud ülikooli põhikirjas sätestatud korras.

Viimati valiti erakorraliselt

Näiteks on võimalik, et nendeks teisteks põhikirjas nimetatud isikuteks saavad korralised professorid, kuid nende ring võib tulla ka laiem.

«Kindlasti ei saa valimisi välja kuulutada jaanuari lõpuks,» kinnitas Saarniit. «Selleks peaks olema selge valijate ring, kellel on õigus esitada kandidaate, ja muud sellised asjad, aga need pannakse paika ülikooli põhikirjaga.»

Rektor Alar Karis valiti ametisse 2007. aasta 31. mail, tööpostile asus ta juba kuu hiljem. Saarniit tuletas selgituseks meelde, et toona ei tekkinud valimise ja eeldatava ametisse astumise vahele põhikirjas sätestatud kolmekuulist miinimumi, sest Jaak Aaviksoo lahkus rektori kohalt enne töölepingu lõppemist ning valimised olid erakorralised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles