Minister tõmbab uuele ERMile pidurit

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Kiisler;
Siim Kiisler; Foto: Mihkel Maripuu

Regionaalminister Siim Kiisler leiab, et ERMi uue maja ehitamine kavandatud mahus ja eurorahastamise ajagraafikus on ebarealistlik ning Euroopa Komisjonilt heakskiidu saamine pole tõenäoline.

Varemgi Eesti Rahva Muuseumi (ERM) uue maja ehituse suhtes skeptilisust väljendanud Kiisler esitab oma kahtlused rahandusminister Jürgen Ligile saadetud kirjas, mis puudutab Euroopa Komisjoni poolt novembri algul küsitud täiendava dokumentatsiooni edastamist.

ERM on dokumentatsiooni kokku pannud, selle edastamine eeldab rahandusministeeriumi kooskõlastust.

«Arvestades seda, et Euroopa Komisjoni viimase arvamuse kohaselt ei ole projekt võrreldes varem heakskiitu mitte saanud projektiga sisuliselt muutunud, on tõenäoline, et lisadokumentatsiooni esitamine Euroopa Komisjoni arvamust ei muuda,» seisab Kiisler kirjas.

«Samuti ei ole meie hinnangul praeguseks kujunenud ajagraafikuga projekti valmimine käesoleval programmiperioodil realistlik. Eeltoodut arvestades oleme väga tõsiselt mures Euroopa Regionaalarengu Fondi vahendite eduka kasutamise pärast sel programmiperioodil.»

«Palume teil omalt poolt lisadokumentatsiooni Euroopa Komisjonile esitamise vajalikkust tõsiselt kaaluda. Meie hinnangul oleks mõistlik kaaluda ka projekti mahu sisulist vähendamist, mille vajadusele on korduvalt viidanud Euroopa Komisjon,» kirjutab Siim Kiisler.

Eile õhtul Brüsselist kodu poole teel olnud rahandusminister Jürgen Ligi ütles, et ei ole veel valmis sel teemal kommentaare jagama.

Eesti Rahva Muuseumi direktor Krista Aru avaldas hämmeldust, et minister Kiisler ise pidurdab ERMi taotluse menetlemist. Nimelt edastas ERM küsitud lisadokumendid eelmisel esmaspäeval, Kiisleri kiri Ligile läks teele kaheksa päeva hiljem.

Kiisler lausus kommentaariks, et ERMi ehitusel on kahjuks kõik tähtajad, mida on lubatud, mööda läinud, projekti elluviimises ja graafikus on olnud tagasilööke kuudes, et mitte öelda aastates.

«Kaks korda on Euroopa Komisjonilt saadud sisuliselt eitav vastus, kus on öeldud, et nad soovitavad selle projekti ümber teha ja nad peatavad samaks ajaks taotluse menetlemise,» ütles Kiisler. «Jutt kaotatud päevadest on tähelepanu kõrvale juhtimine.»

Kiisleri sõnul on kõige tähtsam, et see raha, 32 miljonit eurot, Eestile kaotsi ei läheks. Kui on selge, et seda raha ei saa kasutada ERMi ehituseks, saaks seda kasutada teistele projektidele üleriigilise tähtsusega turismiobjektide meetmes, mis peaksid olema lõpetatud 2015. aasta lõpuks.

Kultuuriministeeriumi kantsler Siim Sukles ütles, et kultuuriministeerium on endiselt seda meelt, et tuleb minna lõpuni, lisadokumendid Euroopa Komisjonile esitada ja oodata Euroopa rahasüsti.

«Mis puutub ehituse  ajakavasse, siis me järgime seda ka hästi kriitiliselt. Praegu, kui kogu projekti juhtimine on antud Riigi Kinnisvara Aktsiaseltsile, ei ole meie saanud neilt küll punast vilgutavat tuld,» ütles Sukles.

Kultuuriminister Rein Lang on mitmel korral kinnitanud, et riik ehitab ERMi uue hoone igal juhul, ka siis, kui selleks Euroopa raha ei saada.

Kiisler ütles, et uut ERMi on kindlasti vaja, aga kui Euroopa Komisjon juhib tähelepanu, et see hoone on liiga suur, siis on see meile järelemõtlemise koht.

Sukles aga leidis, et siinkohal tuleks usaldada projektiga suure töö ära teinud muuseumiinimesi ja insenere.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles