Riigikontrolli auditijuht: ELi raha on meid ära rikkunud

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Rahva Muuseumi uue hoone makett.
Eesti Rahva Muuseumi uue hoone makett. Foto: SCANPIX

Riigikontrolli auditijuhi Külli Nõmme hinnangul on Euroopa Liidu abiraha meid ära rikkunud.

«Tundub, et meie valitsus arvab, et ELis on tasuta lõunaid, ELi raha on meid ära rikkunud, me räägime ainult, kuidas ELi raha ära kulutada,» sõnas Nõmm ETV saates «Vabariigi kodanikud», rääkides suurte kultuuriobjektide ehitamise rahastamisest.

«Me oleme üldiselt väga raiskavad energeetika mõttes ja uusi hooneid juurde ehitades oleme sama kõrgelennulised ja ei mõtle säästlikult,» leidis entsüklopedist Hardo Aasmäe.

«Ega Kumu asukoht pole mingi õnnestumine, ehitada Lasnamäele kunstimuuseum ja kurnata sellega aastaid Kultuurkapitali eelarvet, polnud mingi õige tegu,» uskus Aasmäe.

«Kumu ehitamine oli väga suur õppetund, kogu probleem on tekkinud sellest, et nii palju suuri objekte on korraga sattunud praegusse ajahetke ning ka see, et suuri objekte hakatakse projekteerima nii, et hakatakse kuskilt pihta, esmalt tehakse arhitektuuriprojekt ära ning asutakse seda realiseerima, umbmäärase kavaga hiljem vaadata, kuidas rahastust saada,» selgitas Nõmm.

«Meil on võimalusi vähem, kui me oleme endale ette kujutanud,» sõnas riigikontrolli auditijuht.

«Meil on terviku planeerimise probleem, oleme harjunud alates 1991. aastast, et eelarve pidevalt kasvab, aga enam ei kasva ja võib hakata hoopis vähenema, me peame hakkama tegema valusaid valikuid ja me ei oska neid enam teha,» nentis Külli Nõmm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles