Vesi ja aur turgutasid tervist

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eilsel puuetega inimeste päeval nautis Aura veekeskuses basseini- ja saunamõnusid vähemalt 350 inimest. Mullivannis sulistas ka Aino Orgla (vasakult teine), kes on Tartu kopsuhaigete seltsi esinaine.
Eilsel puuetega inimeste päeval nautis Aura veekeskuses basseini- ja saunamõnusid vähemalt 350 inimest. Mullivannis sulistas ka Aino Orgla (vasakult teine), kes on Tartu kopsuhaigete seltsi esinaine. Foto: Sille Annuk

Naised sulistasid mullivannis ega lasknud end fotograafist häirida. Kõigil olid põsed punased ja nahk veeprotseduuridest trimmis. Hetk sai jäädvustatud eile puuetega inimeste päeval Auras.

Teiste keskel istus Tartu kopsuhaigete seltsi esinaine Aino Orgla, kes ise on erialalt närviarst, ja kinnitas, et vesi teeb tervise paremaks kõigil, ka kopsuhaigetel.

«Üks meie seltsi inimene pidi väikese allergiahoo pärast küll basseinist lahkuma, aga muidu on kõik rahul,» sõnas ta. «Kopsuhaigetele on eriti hea aurusaun.»

Tartu puuetega laste, noorte ja nende vanemate ühenduse juht Siiri Muuli läks basseini alles siis, kui teised hakkasid juba lahkuma. Sinnamaani ootas ta oma ühenduse liikmeid ja juhendas neid, kuidas veekeskuses liikuda ja olla. Siiri Muulil endal on kodus 40-aastane sügava puudega poeg, kes eile kahjuks haiguse pärast välja tulla ei saanud.

Liikumispuue ei sega

Aura veekeskuse fuajees istus Maire Hendrikson, kaks tugikeppi kõrval. Temal olid veeprotseduurid tehtud ja ta vaid puhkas enne õueminekut.

«Minul on liikumispuue lapseeast saadik,» lausus ta ning märkis siis, et on innustunud invasportlane. «Ma teen kõiki alasid, mida istudes teha saab: tõukan kuuli, viskan oda ja heidan ketast, aga sõidan ka ratastooliga ja mängin ratastoolitennist. Ainult ujumise koha pealt olen «kirves».»

Hendriksonil on kolm last ja viis lapselast ning ta ei ole ennast kunagi oma liikumispuude pärast haletsenud. «Koduseinte vahelt tuleb püüda välja saada,» rõhutas ta. «Need aurud ja mullivannid olid siin küll väga lõõgastavad.»   

Tartumaa Kutsehaigete Ühingu esimees Aleksander Nukka on kunagisest ekskavaatorijuhiametist saanud vibratsioonitõve, mis nüüd ta tervist laastab.

Koos kutsehaigete ühingu teiste liikmete Enn Kiho ja Lembit Vaabiga rääkis ta, et tervis on inimesele kõige kallim vara ja kui see lähebki käest, võib hea pealehakkamisega ise palju ära teha, et see, mis alles, veel säiliks.

Ka Tartu reumaühingu juhatuse liige Heli Lemetti oli sama meelt ja palus kirja panna oma ühingu liikmete tänu.

Head asja tuleb korrata

Idee tähistada puuetega inimeste päeva mitte aktuse ja pidukõnedega nagu varasematel aastatel, vaid terviseüritusega, kuulub Tartu Puuetega Inimeste Koja esinaisele Senta Michelsonile.

Eile kasutas seda võimalust vähemalt 350 inimest. Vee- ja saunamõnude kõrval saadi suhelda ja mõnusasti aega veeta. Tänu Tartu linna rahalisele toele ja Aura vastutulekule oli see päev kõigile tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles