Külmataat tõi Tartus uisutajad jääle

Mari-Liis Pintson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uisutajad Tartu laululava uisuväljakul.
Uisutajad Tartu laululava uisuväljakul. Foto: Margus Ansu / Postimees

Aasta alguse käre pakane kaanetas kindlalt Tartu looduslikud veekogud ning lubas asuda ka uusi uisuväljakuid rajama. Nüüd saavad uisusõbrad liuelda ka laulukaare all.



Anne kanalil võis juba paar nädalat tagasi kalameeste puuritud aukudes hinnata jääkatte paksuseks oma kümme sentimeetrit, nüüd on SA Tartu Sport juhi Meelis Juki kinnitusel jää julgelt viieteistkümne sentimeetri paksune ning kanalil uisutada on ohutu.



Vana aasta lõpus pidi Tamme staadionile rajatud liuväljal leppima krobelise jääga, sest soojema kui viie külmakraadiga uut vett jääle lasta ei saanud. Eelmise nädala lõpus käis seal aga agar jää silumine. Jukk rääkis, et kui külma peab, kastetakse liuvälja päevas vähemalt korra.



Anne kanalil leidis siledama platsi kanali keskel, ent Tähtvere puhkepargi juhataja Jane Jakobsoni kinnitusel on Tähtvere parditiik praegu peegelsile ja ootab samuti uisutajaid. Neil kahel looduslikul veekogul ei ole praegu ka lund peal. Kui siiski peaks sadama, lükatakse jää traktoriga puhtaks.



Liuväli laululaval


Viimastel päevadel on käinud usin liuvälja rajamine ka lauluväljakul laulukaare all. Ka selleks oli vaja käredamat külma, sest pind on seal kaldu ja ebatasane, seega valgunuks soojema ilmaga vesi ühte kohta.



Eilseks oli liuväli aga valmis ja ootab nüüd uisutajaid. Väljaku kasutamine on tasuta, kohapeal on võimalik laenata ka uiske.



Tartu Veevärgi juhataja Toomas Kapp lubas aga, et kui näiteks mõnel koolil on soov endale uisuväljak rajada, saab veevärgist selleks tasuta vett. Nimelt oleks see ka veevärgile endale kasulik, sest tabataks kaks kärbest ühe hoobiga – saaks teha torude läbipesu ning järele jäävast veest rajada liuvälja.



Linna sporditeenistuse juhataja Veljo Lamp rääkis, et lisaks on linnal soov teha uisuväli kesklinna Aura veekeskuse taha. Lisaks on Lambil mõtteis rajada kunstjääga aastaringselt kasutatav liuväli näiteks Antoniuse õue.



Seal saaks kasutada plastmoodulitest kokkupandavat väljakut, mida Lamp 2007. aastal Kölni spordi- ja vabaajamessil nägi. Seni on väljaku rajamine jäänud selle taha, et linn pole veel saanud firmadelt hinnapakkumisi.



Millal kunstjääga uisuplats võiks Tartusse tulla, ei oska Lamp seega praegu veel öelda.



Kunstlund kelgumäele


Tänu külmale sai Tähtvere puhkepark hakata ka suusaradadele kunstlund tegema. Nädalavahetuseks sai valmis umbes kilomeetri jagu klassika- ja uisuradu, lähipäevil peaks korda saama kogu ring.



Jakobson on aga mures, et suusaradade vahelistel mägedel käiakse ka kelgutamas. Seetõttu kutsub ta kelgutajaid ohutuse huvides laululava kõrvale nõlvale. Kui suusarajad on korraliku lumega kaetud, tehakse nõlvale kunstlund ka kelgutajate jaoks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles