Politsei mälestab hukkunud jalakäijaid

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Graafika: TPM

Lõuna prefektuuri liikluspolitseinikud mälestavad täna õhtul viimase kolme aasta jooksul hukkunud jalakäijaid ning süütavad õnnetuspaikades küünlaid. Mälestamise eesmärk on pöörata tähelepanu helkuri ja rattatulede vajalikkusele.

Kolm aastat tagasi oktoobris hukkus Tartu-Elva maanteel Külitses vanem naisterahvas, kes astus pimedas sõiduteed ületades ette lähenevale sõidukile. Tumedates riietes ja helkurita jalakäija sai raskelt viga ning meedikutel ei õnnestunud tema elu päästa.

Aasta hiljem juhtus samal teelõigul jälle traagiline õnnetus, kui samuti tumedates riietes ja helkurita vanem mees sai teed ületades löögi Tartu poolt Elva suunas liikunud sõidukilt. Ka selle jalakäija elu ei õnnestunud päästa.

Helkur võinuks päästa

Need kaks juhtumit oleks võinud Lõuna prefektuuri liiklusjärelevalvetalituse juhi Ove Saare sõnul olla olemata, kui jalakäijad kandnuks helkureid. «Ma olen sada protsenti kindel, et kui need liiklejad oleks ennast paremini nähtavaks teinud, oleks õnnetusi kindlasti vähem olnud,» ütles Saar.

Viimase kolme aasta jooksul on pimedal ajal hukkunud Tartumaal seitse jalakäijat, Lõuna-Eestis kokku neliteist.

Kuigi helkurikampaaniaid on tehtud juba aastaid, näitab Saare sõnul õnnetuste analüüs, et inimesed ei saa ikka veel aru, et helkurita pole nad pimedal ajal nähtavad.

«Varem tuli helkurit kanda asulavälisel teel, uue liiklusseaduse järgi on ka asulas pimedal ajal helkuri kasutamine kohustuslik,» ütles Saar, kelle sõnul peaks väike helkur olema kõigil jope küljes.

Täna õhtul kella viie ajal süütavad politseinikud kolmeks tunniks Tartu maakonnas seitsmes kohas mälestusküünlad, millega püütakse helkuriteemale tõmmata liiklejate tähelepanu. «Meie soov on panna seeläbi inimesi rohkem mõtlema ja ma loodan väga, et see mõjub,» lausus Saar.

Politsei jagab helkurveste

Selle nädala lõpuni jagavad Lõuna prefektuuri politseinikud ka helkureid ning maapiirkondades jalgratturitele sada helkurvesti ja rattatuld. «Sellest aastast on ratturitel kohustuslik valge esimene ja punane tagumine tuli. Ainult helkuritest enam ei piisa,» selgitas Saar.

Saare sõnul on politsei siiani helkurita liiklejaid hoiatanud, kuid seaduse järgi võib jalakäijat karistada sellise seaduserikkumise eest maksimaalselt 40-eurose trahviga. «Karistamine on üks asi, aga me oleme seda teed läinud, et inimesi rohkem hoiatada. Aga kui vaja, tuleb ka karistada,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles