Kodumaja maja elab maavärina üle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõik Kodumaja ehitised valmistatakse ruumiliste elementidena Tartu tehases. Töömehed Heiki Hurt ja Mart Ehrlich tegid eile ennelõunal parasjagu ühe samuti Norrasse mineva kortermaja vannitoa põrandat.
Kõik Kodumaja ehitised valmistatakse ruumiliste elementidena Tartu tehases. Töömehed Heiki Hurt ja Mart Ehrlich tegid eile ennelõunal parasjagu ühe samuti Norrasse mineva kortermaja vannitoa põrandat. Foto: Margus Ansu

Tartus tegutsev moodulmajade tootja Kodumaja ehitas Oslo kesklinna seitsmekorruselise maavärinakindla kortermaja, mis peab vastu pidama kuni viiemagni­tuu­di­se maavärina. Maja tituleeriti Eestis äsja aasta tehase­majaks. 

«Meile oli see maja rohkem auasi ja maine küsimus kui tulus äri,» ütles aastas tuhandeid kortereid ja sadu maju ehitava, kuid esimest korda maavärinakindla kortermaja valmis saanud Kodumaja ettevõtete grupi juhataja Lembit Lump. «See on tehniliselt huvitav objekt Oslo kesklinnas, mida on edaspidi hea ette näidata,» lisas ta.

Näiline rahulikkus

Kuigi esialgu üllatas eestlasigi, et norralased pidasid oluliseks just maavärinakindlust, pole piirkond Kodumaja arendusjuhi Elar Vildi sõnul maavärinate poolest sugugi nii rahulik, kui tundub. «Seal on olnud maavärinaid ja keegi ei välista, et neid 10, 20 või 30 aasta pärast veel ei tule. Maavärinakindlust tahetaksegi igaks juhuks,» märkis Vilt.

Norra ajaloo tugevaim maavärin (6,2 magnituudi) oli Teravmägedes ligi neli aastat tagasi. Tiheda asustusega piirkonnas tähendanuks selline maavärin katastroofi.

Kuni viiemagnituudisele maavärinale vastu pidava kortermaja ehitamine oli Vildi sõnul paras katsumus ning peale Eesti inseneribüroo küsiti abi Norra ja Rootsi inseneridelt. «Tuli teha maja, mis oleks piisavalt jäik, et peaks tuulekoormusele vastu, aga mitte liiga jäik, et see maavärinas ei murduks. Lisaks veel keerulised arhitektuurilahendused, nii et mõtlemist ja planeerimist jagus,» rääkis Vilt.

Nagu kogu Kodumaja toodang, tehti ka maavärinakindel kortermaja ruumiliste osadena valmis Tartus ja pandi hiljem kohapeal kokku. Kortermaja valmis ühe Norra kinnisvaraarendaja tellimusel ja sinna asuvad elama tavalised pered.

Peale maavärinakindla kortermaja on Kodumajal lõpusirgele jõudmas teinegi omanäoline ehitis – hooldekodu vaimu- ja füüsilise puudega inimestele Taanis. Sellegi võttis firma ette ennekõike kogemuse saamiseks ja maine pärast.

Kasvuhoos

Eelmisel aastal hoogsalt kasvanud ning rohkem kui sada uut töötajat juurde võtnud Kodumaja on selle juhi Lumpi sõnul tänavu kasvu jätkanud. «Eelmisel aastal tuli kasv särinal, kuid praegu on pigem stabiilne areng. Turud on muutunud natuke ettevaatlikumaks,» rääkis Lump.

Ligi kolm neljandikku firma toodangust läheb müügiks Norrasse, ülejäänu Taani, Rootsi, Soome ja Eestisse. 2010. aastal 383 miljonit krooni ehk 24,48 miljonit eurot müügitulu teeninud majatootja tänavuse aasta käive tuleb Lumpi sõnul umbes 35 miljoni euro kanti, kuid kasum ei suurene mullusega võrreldes.

Kasumi samale tasemele jäämise põhjuseks on Lumpi sõnul nii hinnaralli välisturgudel kui ka hiljuti valminud maavärinakindel maja ja veel lõpetamisel hooldekodu. «Need on mahukad objektid, mis ei too niivõrd kasumit kui kuulsust,» rääkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles