Tartus selgusid parimad teadusfotod

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Teadusfoto 2011 väljakuulutamine Tartus Ahhaa keskuses.
Eesti Teadusfoto 2011 väljakuulutamine Tartus Ahhaa keskuses. Foto: Kristjan Teedema

Laupäeval kuulutati Tartus Ahhaa keskuses välja tänavused parimad Eesti teadusfotod. Võistlustöödest valmis ka näitus, mis jääb keskuse külaliste silma rõõmustama kuni selle aasta lõpuni.

Konkursi korraldanud Ivo Kruusamägi sõnul sai teadusfotode mõõduvõtt alguse 2006. aastal Tiit Kändleri ideest, kuid juba mõned aastad on võistlus olnud niiöelda puhkusel.

Vikipeedia toimetajana töötav Kruusamägi otsustas tänavu konkursiga uuesti alustada. Et seda mugavalt teha, palus ta osalejatel enda tööd ise Vikipeedia keskkonda üles laadida. Kes rändnäitusele ei jõua, saavad sealsamas külastada virtuaalnäitust.

Korraldaja kinnitusel vastas konkursi tulemus suurel määral ootustele. «Osa olulisi valdkondi jäi paraku katmata, näiteks arheoloogia või meditsiin. Samas olid osad esitatud tööd ikka väga head.» Seejuures tõi ta esile Timo Palo fotoseeriat polaarekspeditsioonist, mis võitis ka konkursi peapreemia.

Ühtekokku panid 36 piltnikku Vikipeediasse üles 280 jäädvustust, mille seast leiab nii makrofotosid putukatest, jäädvustusi puutüve sisemisest mustrist, virmalistest kui ka näiteks suurendatud fotosid nanoosakestest.

Žüriisse kuulusid Priit Ennet, Jaak Kikas, Kaupo Kikkas, Ivo Kruusamägi ja Eerik Kändler.

Parimatest töödest sai kokku pandud rändnäitus, mis liigub uue aasta alguses Tallinnasse ning ka paljudesse teistesse Eestimaa paikadesse.

Korraldaja lisas, et kavatseb kuulutada 2012. aasta teadusfoto konkursi välja tuleva aasta oktoobris.


Eesti teadusfoto 2011 tulemused
I koht – Timo Palo polaarekspeditsioonide seeria
II koht – Heiti Pavese mikrofoto müürloogast
III koht – Tauno Eriku foto taustaga ühte sulanduvast liblikast

Allikas: Vikipeedia

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles