Inimkatsete kohtuprotsess kuulutati kinniseks

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu maakohtus algas protsess ebaseaduslike inimuuringute kriminaalasjas. Pildil süüdistatavad - Valga haigla ülemarst Andres Sell (vasakul) ja inimuuringute eetikakomitee endine esimees Lembit Allikmets.
Tartu maakohtus algas protsess ebaseaduslike inimuuringute kriminaalasjas. Pildil süüdistatavad - Valga haigla ülemarst Andres Sell (vasakul) ja inimuuringute eetikakomitee endine esimees Lembit Allikmets. Foto: Margus Ansu

Täna Tartu maakohtus alanud protsess ebaseaduslikes inimuuringutes süüdistatud Valga haigla ülemarsti ja inimuuringute eetikakomitee endise esimehe üle kuulutati kinniseks, kuna protsessil käsitletakse muu hulgas delikaatseid isikuandmeid, näiteks patsientide haiguslugusid.

Tänaseks oli kohtupinki kutsutud kaks tuntud arsti. Valga haigla ülemarsti Andres Selli (50) süüdistatakse keelatud kauba ebaseaduslikus sisseveos, ebaseaduslikes inimuuringute tegemises, teise isiku kallutamises dokumendi võltsimisele ning võltsitud dokumendi kasutamises.

Inimuuringute eetikakomitee endist esimeest Lembit Allikmetsa (75) süüdistatakse aga dokumendi võltsimises.

Enne kohtuistungi algust ei soovinud Sell süüdistuse sisu kommenteerida. Lembit Allikmets oli samuti kidakeelne, öeldes, et see on juba vana asi ja ammu ajalehtedes ära kirjutatud.

Kohtuistung algas planeeritud ajast 45 minutit hiljem. Kohe istungi alguses esitas prokurör Kristiina Laas kohtule taotluse kuulutada protsess täielikult kinniseks, kuna istungitel tulevad käsitlemisele inimeste haiguslood ja ravi käik. Kohtusaali saabuvad tunnistusi andma ka kannatanud.

Andres Selli kaitsja vandeadvokaat Aivar Pilv ühines prokuröri taotlusega, leides, et kõik alused protsessi kinniseks kuulutamiseks on olemas. «Ühinen prokuröri taotlusega,» sõnas ka Lembit Allikmetsa kaitsja vandeadvokaadi vanemabi Marko Paabumets.

Kohtunik Madis Kägu pidas istungil osalenute taotlust põhjendatuks ning kuulutas protsessi kannatanute eraelu kaitse kaalutlusel kinniseks.

Kohtueelse uurimise käigus tuvastas prokuratuur, et Sell viis 2006. aasta aprillist septembrini läbi 2-kloroprokaiin (2-chloroprocaine) inimuuringu. Lõuna ringkonnaprokuröri Kristiina Laasi juhitud kriminaalmenetluse süüdistuse kohaselt puudus tal aga selleks ravimiameti luba ning nõuetekohane patsientide nõusolek.

Uurimuse läbiviimise ja selle tulemuste kohta avaldasid 2008. aastal kaks väljaannet ka artiklit, kus kirjutati, et uuringutes osales üle 60 patsiendi, kellele tehti jalaoperatsioone.

Ühtlasi manustati patsientidele operatsioonieelselt 2-kloroprokaiini, et koguda teavet ravimi mõju kohta.

Ravimiamet alustas esmalt ilmunud artikli alusel väärteomenetlust, kuid peagi edastati info õiguskaitseorganitele, kes asusid juhtunut uurima kriminaalmenetluse raames, lisas Tamm.

Eeluurimise käigus selgitati välja, et arst sai ravimid Šveitsist. Medikamentide Eestisse sisseveoks puudus tal aga ravimiameti luba.

Lähtuvalt ravimiseadusest on kliinilise uuringu läbiviimiseks kohustuslik kooskõlastada läbiviidavad uuringud meditsiinieetika komiteega. Lisaks on tarvis ravimiameti luba ja patsientide nõusolekuid uuringus osalemiseks. Neid dokumente aga uuringu läbiviijal ei olnud.

Süüdistuse kohaselt kallutas Sell Allikmetsa võltsima uuringule luba, mille viimane ka koostas.

Antud kriminaalasjas peetavad kohtuistungid on planeeritud 21. novembrist kuni 9. detsembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles