Valga haigla ülemarst peab astuma kohtu ette

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Sell
Andres Sell Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Esmaspäevaks on Tartu maakohus kutsunud kohtupinki kaks tuntud arsti, keda prokuratuur süüdistab ebaseaduslike inimuuringute tegemises.

Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamme sõnul süüdistatakse praegust Valga haigla ülemarsti Andres Selli (50) keelatud kauba ebaseaduslikus sisseveos, ebaseaduslikes inimuuringute tegemises, teise isiku kallutamises dokumendi võltsimisele ning võltsitud dokumendi kasutamises.

Inimuuringute eetikakomitee endist esimeest Lembit Allikmetsa (75) süüdistatakse aga dokumendi võltsimises.

Kohtueelse uurimise käigus tuvastas prokuratuur, et Sell viis 2006. aasta aprillist septembrini läbi 2-kloroprokaiin (2-chloroprocaine) inimuuringu. Lõuna ringkonnaprokuröri Kristiina Laasi juhitud kriminaalmenetluse süüdistuse kohaselt puudus tal aga selleks ravimiameti luba ning nõuetekohane patsientide nõusolek.

Uurimuse läbiviimise ja selle tulemuste kohta avaldasid 2008. aastal kaks väljaannet ka artiklit, kus kirjutati, et uuringutes osales üle 60 patsiendi, kellele tehti jalaoperatsioone.

Ühtlasi manustati patsientidele operatsioonieelselt 2-kloroprokaiini, et koguda teavet ravimi mõju kohta.

Ravimiamet alustas esmalt ilmunud artikli alusel väärteomenetlust, kuid peagi edastati info õiguskaitseorganitele, kes asusid juhtunut uurima kriminaalmenetluse raames, lisas Tamm.

Eeluurimise käigus selgitati välja, et arst sai ravimid Šveitsist. Medikamentide Eestisse sisseveoks puudus tal aga ravimiameti luba.

Lähtuvalt ravimiseadusest on kliinilise uuringu läbiviimiseks kohustuslik kooskõlastada läbiviidavad uuringud meditsiinieetika komiteega. Lisaks on tarvis ravimiameti luba ja patsientide
nõusolekuid uuringus osalemiseks. Neid dokumente aga uuringu läbiviijal ei olnud.

Süüdistuse kohaselt kallutas Sell Allikmetsa võltsima uuringule luba, mille viimane ka koostas.

Antud kriminaalasjas peetavad kohtuistungid on planeeritud 21. novembrist kuni 9. detsembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles