Luunja rahvas arutab keskkooli saatust

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpikud.
Õpikud. Foto: Toomas Huik

Tulevaks kolmapäevaks on vallavalitsus kutsunud kokku Luunja keskkooli õpetajad, õpilased ja lapsevanemad, et pidada nõu hariduselu teemadel.

Peale õpikeskkonna uuendamise ning õppetöö taseme tõstmise tuleb arutlusele küsimus, kas jätkata õpetamist ka gümnaasiumiastmes või loobuda sellest. Ning kui jätta gümnaasiumiosa alles, millises suunas seda edasi arendada ja kuidas tuua koolipinki rohkem õpilasi.

Luunja vallavanema Aare Andersoni sõnul on riik hakanud selgelt liikuma gümnaasiumide ja põhikoolide lahutamise teed. Nii nagu Luunja vald, seisavad ka paljud teised maakoolid küsimuse ees, kuidas jätkata.

Elanikud otsustavad

Andersoni kinnitusel on valikuvõimalusi vallal kaks: kas kooli gümnaasiumiosa edasi arendada või see kaotada. Kolmas tee oleks jätta kõik nii nagu praegu.

«Gümnaasiumi säilitamine ei saa aga olla eesmärk omaette. Kui me otsustame gümnaasiumi alles jätta, peame töötama ka hariduse kvaliteedi parandamise nimel,» ütles ta.

Samas tõdes vallajuht, et korralikul sisulisel tasemel on gümnaasiumiastet ülal pidada väga kallis ning riigi seatud tingimused uute õppesuundade väljaarendamiseks nõuavad suurt pingutust. Õpilaste arv on gümnaasiumiosas püsinud viimastel aastatel stabiilselt 50–60 vahel.

Sellest hoolimata ei ütle vallavalitsus välja oma eelistust, vaid kuulab ära elanike ja huvirühmade seisukohad ning koostab neile tuginedes valla uue arengukava.

Oma nišš

Et linnalähedase valla noortele on lihtsalt kättesaadavad ka Tartu koolide võimalused, oskavad õpilased ka rohkem nõuda ning haridusränne on suur, tõdes vallajuht.«Hea meelega näeksime, et õpilaste arv kasvaks. Selleks peaks aga kool leidma kindlasti oma niši, mida välja arendada.»
Tugev valdkond meelitaks noori senisest enam Luunjasse õppima ning vähendaks ehk ka kohalike noorte pürgimist teistesse koolidesse.

Majandusõpe on vallavanema kinnitusel olnud suund, mida kool on viimastel aastatel eelisarendanud. Kooli õpilasfirmad on olnud edukad ka üleriigilistel konkurssidel ning ettevõtlussuunaga võiks tööd jätkata.

Luunja keskkool

• Avati 1978. aastal pärast 1964. aastal ehitatud põhikooli laiendamist.

• Õpilasi 222, neist gümnaasiumiosas 45.

Allikas: kooli veebileht

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles