Antoniuse õue tuleb kunstjääga liuväli

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tähtvere puhkepargi juhataja Jane Jakobson ja Tartu Loomemajanduskeskuse juht Raul Oreškin katsetasid eile rulluiskudega Anto­­niuse õue terrassi suurust. Esimesest advendist saab sama koha peal sõita kunstjääl juba päris uiskudega.
Tähtvere puhkepargi juhataja Jane Jakobson ja Tartu Loomemajanduskeskuse juht Raul Oreškin katsetasid eile rulluiskudega Anto­­niuse õue terrassi suurust. Esimesest advendist saab sama koha peal sõita kunstjääl juba päris uiskudega. Foto: Kristjan Teedema

Aastaid Tartus oodatud, kuid siiani vaid unistuseks jäänud kunstjääga liuväli saab sel talvel lõpuks teoks – juba esimesel advendil võivad tartlased Antoniuse õue tehisjääl visata uhkeid uisupoognaid.

Plasttahvlitest ehitatav kunstjää paigaldatakse õue keskel oleva puidust terrassi peale ning liuvälja kasutamine ei sõltu sellest, kas väljas valitsevad pluss- või miinuskraadid.

«Kui võrrelda loodusliku jääga, siis peaks see libeduse poolest olema 10–15 protsenti kehvem, aga kui on miinuskraadid ja natukene lund, siis on libisemine väga hea,» selgitas Tähtvere puhkepargi juhataja Jane Jakobson.

Uisutamine maksab

Kunstjää ainukeseks miinuseks nimetas Jakobson uiskude kiiret kulumist. «Kui tahad, et uisud hästi libiseks, peavad need olema väga teravad ja selleks hakkame kohapeal pakkuma ka teritamisteenust,» lausus Jakobson.

Oma uiskudega tulles maksab liuvälja kasutamine 1,7 eurot kord. Jakobsoni sõnul tähendab kord seda, et sõita saab nii kaua, kui tahad, aga kui jäält lahkud ja tahad hiljem tagasi tulla, pead uuesti maksma. Kui aga rentida uisud kohapealt, tuleb tunni eest välja käia 3,8 eurot.

«Jah, see on võib-olla natuke kallis, aga ka kunstjää rentimine on kallis lõbu,» lausus Jakobson. Lisaks tavahindadele pakutakse rühmadele ka soodustusi.

Ameerika firmas Super-Glide toodetud kunstjää paigaldab järgmisel nädalal Pärnu ettevõte Kamex Puit ning selle soodustingimustel saadud rent läheb maksma 650 eurot kuus. Firma juhataja Priit Jürioja ütles, et siiani on liuvälja kasutatud vaid suurematel firmaüritustel ning samuti sõitis sellel Jelena Glebova, kui tehti reklaami eelmisel aastal Tallinnas peetud iluuisutamise EMile.

Antoniuse Gildi haldamist üle võtva Tartu Loomemajanduskeskuse juhataja Raul Oreškini sõnul on kunstjääga uisuväljaku idee üks neist, mille abil loodetakse gildile uut elu sisse puhuda.

«Meie taktika järgi tuleb siin juba jõuluajal käima lükata võimalikult atraktiivsed tegevused, et rahvas taasavastaks selle keskkonna. Et seal ei oleks ainult üks traditsiooniline jõuluturg, vaid õu oleks avatud esimesest advendist kas või jaanuari lõpuni välja,» rääkis Oreškin.

Talvine tõmbenumber

Nii Oreškini kui Jakobsoni arvates võiks liuväljaga Antoniuse õuest saada linna talvine tõmbenumber.

«See teema on läbi käinud aastaid, et kesklinnas oleks sellist uisuväljakut vaja, ning Antoniuse hoov on selleks sobilik koht. See on väike, hubane ja romantiline paik ning peaks olema jõulutuledega väga äge,» lausus Jakobson, kelle sõnul mahub 160-ruutmeetrise platsi peale korraga sõitma 20–25 inimest.

Liuväli avatakse esimesel advendil ehk 27. novembril ja esialgu jääb see tööle kuni jaanuari koolivaheaja lõpuni. Kui aga rahva huvi on suur, jääb liuväli avatuks kogu talveks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles