Arvutimudel aitab Tartu kesklinna maju kavandada

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu 3D-mudelis saab igaüks paigutada meelepäraseid maju meelepärasesse kohta. Toimetuse eksperimendis valmis Uueturu parki riigikohtu maja (roheline), mille kolm torni sümboliseerivad kolmandat võimu. Kaubamaja kõrvale on maandunud raamatukogukökats (roheline). Turuhoone juurde Riia ja Turu ristmiku kõrvale tundus sobivat tornehitis (punane).
Tartu 3D-mudelis saab igaüks paigutada meelepäraseid maju meelepärasesse kohta. Toimetuse eksperimendis valmis Uueturu parki riigikohtu maja (roheline), mille kolm torni sümboliseerivad kolmandat võimu. Kaubamaja kõrvale on maandunud raamatukogukökats (roheline). Turuhoone juurde Riia ja Turu ristmiku kõrvale tundus sobivat tornehitis (punane). Foto: Tartu linn / Animootor / Postimees

Tartu kodulehele üles riputatud kesklinna 3D-mudel annab huvilisele võimaluse paigaldada virtuaalsesse linnaruumi unelmate maju ning hinnata nende sobivust.

Tartu kesklinna mudelis on võrdlemisi detailselt välja joonistatud olemasolevad majad, tõsi, kõige viimased on puudu. Näiteks Ülikooli-Vanemuise risti uus pangamaja. Tõetruult on esitatud ka pinnareljeef, kuid haljastust ei ole näha.

Konn või hakk

Mudeli põhiline võlu on, et iga huviline saab nüüd oma käega sobitada tühjadele kruntidele või majade kohale enda soovitud maju. Neid pöörata, timmida kõrgemaks või madalamaks ning vaadata konna või haki perspektiivist.

«Ise oleme selle asjanduse üle päris uhked, kuna see on lihtne käsitseda, annab igale inimesele ja huvilisele võimaluse hinnata soovitud ja kavandatud ehitusmahte,» ütles Tartu linnaplaneerimise ja maakorralduse osakonna juhataja Urmas Ahven. «Oluline on ka see, et rakendus ei nõua erioskusi ja kalleid vahendeid, et näha ja illustreerida soovitud ehitusmahtusid.»

Toimetuses tehtud praktilised katsed näitasid, et programmi kasutamine on tõesti üsna lihtne, aga selleks tuleb ära tabada teatud nõksud. Vastavad õpetused on mudeli juures.

Pärast väikest harjutamist oli käkitegu paigutada palju elevust kütnud uus riigikohtu hoone Uueturu parki ja uus raamatukogu kaubamaja kõrvale mänguväljaku asemele.

Kuivõrd mudel on püütud hoida võimalikult lihtne, ei ole see mõeldud eskiismajade sama täpseks väljajoonistamiseks kui mudelile kantud hooned. Välja on pakutud klassikaline viilkatusega maja ja viimasel ajal tavaline lamekatusega tahukas. Siiski on ka nende majaklotside kombineerimisel võimalik saada keerukamaid kujundeid.

Kevadine hommikupäike

Mudel näitab õiges mõõtkavas ära majade kõrguse-laiuse ja viimaks on võimalik hinnata ka varje. Tõsi, päike seisab taevas ja mudelil paistab olevat kevadine keskhommik.

Ahven ütles, et mudeli loonud firmaga Animootor on olnud jutuks, et mudelile kantud ala edaspidi laiendataks. Praegu jääb see laias laastus Ülejõest Maarjamõisa haiglani, teisipidi õlletehasest Karlova keskele – umbes neli ruutkilomeetrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles