Läbi hispaania öö kõlab tango nokturno

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ado Vabbe (Hannes Kaljujärv) meenutab Pallast. Laval on ka Jüri Lumiste (paremalt), Andres Dvinjaninov ja Toomas Lunge.
Ado Vabbe (Hannes Kaljujärv) meenutab Pallast. Laval on ka Jüri Lumiste (paremalt), Andres Dvinjaninov ja Toomas Lunge. Foto: Peeter Paasmäe

Athena keskuses kõlavad saksaaegsed tangod. Vanemuise väikses majas hispaanialik muusika ja flamenkolik kontsaklõbin. Üks neist lavastustest jääb vaatamisel kaugeks ja teine tekitab läheduse tunde.

Kõrgema kunstikooli Pallas lõppu kujutava näidendi lavaletoomiseks ei ole paremat paika kui Athena keskus.

Selle maja kinosaali on kaunistanud Pallase kooli esimese lennu lõpetanud skulptor Ferdi Sannamees. See oli ainuke kino, mis jäi pärast viimase sõja ülekäimist Tartusse alles. Nüüd mängib Emajõe Suveteater Athenas kontsertlavastust «Viimane tango 1944 – Pallase lõpp», milles linastub videoid.

Indrek Hirve näidend

Näidendi on kirjutanud Indrek Hirv. Sobilikuma loomeprofiiliga kirjanikku sellel teemal kirjutama on raske ette kujutada.

Kunsti ja kunstiajaloo geenidesse saanud Hirv on ka draamateksti luues olnud lüürik.

Sõjakoledusi sõnaga maalideski annab ta edasi küll sõja julma olemuse, kuid ei hakka pikalt haavades urgitsema. Pallase kooli suitsev ahervare koos muude Emajõe Ateena rusudega kõnelevad piltidel ise enda eest.

Vanad fotod ja varem salvestatud stseenid liikuva pildina lava tagaseinal on lavastuses väga olulisel kohal. Samuti ei oleks «Viimane tango» pooltki nii hea, kui selles ei oleks Kaunimate Aastate Vennaskonda, mida kaunistab väga meeldejäävalt erilise säraga tšellist ja viiuldaja Ann Kuut.

Tartlastest vaatajates tekitab etenduses läheduse tunde kodulinna kurb käekäik. Mis oleks saanud, kui sõda oleks Tartust kaugemas kaares mööda käinud? Kuhu oleks Pallase koolitusega kunstnikud oma loomingus välja jõudnud, kui kodumaal ei oleks neid tabanud okupatsioonid?

Eelmise sajandi esimesel kolmandikul oli tavaline, et noored kunstnikud käisid end täiendamas päikselisemas Euroopas. Seepärast on lavaloo tegevustiku liikumine lõunasse põhjendatud. Pealegi võis niimoodi sujuvalt lavastusse lülitada selliseid kauneid laule nagu «Su kerge samm ja raske vein ja Barcelona».

Kuid tegevus jäi Itaaliasse, Hispaaniasse ja Prantsusmaale pisut liiga kauaks. See oleks ka ainus, mida paeluvale kontsertlavastusele ette heita.

Küsimusi «Hispaania ööst»

Jüri Lumiste tantsukeerutused ja soleerimine lauljana «Viimases tango» tuletasid meelde, et tantsu, laulu ja pillimängu on rohkesti ka Vanemuise uuslavastuses «Hispaania öö».

«Viimane tango» ja «Hispaania öö» on nagu ühe mündi kaks külge. Esimene neist on Emajõe Suveteatri õnnestunumate lavastuste tasemel, vastates hästi valitud ja esitatud laulude ning ka naljadega publiku ootustele, pakkudes samal ajal sügavamat teatrielamust.

«Hispaania öö» puhul tekib küsimus, miks seda üldse on Vanemuise lavale tarvis. Kas selleks, et tutvustada tartlastele hispaania kultuuri? Ehk on oodata ka näiteks kontsertlavastusi «Kreeka õhtu» ja «Itaalia loojang»? Või oli tarvis see lavastus kavasse võtta, et näidata Vanemuise kolmežanrilisust?

«Hispaania öö» päästab tantsija Claudia Ševtšenko. Tema flamenko on tõesti hispaanialik. Näitlejad etendavad selles lavastuses katkendeid Miguel de Cervantese ja Lope de Vega komöödiaist, kuid ka laulavad ja tantsivad. Ja ooperisolist Pirjo Püvi peab nägema vaeva näitlemise ja tantsimisega.

Parem on ikka, kui lauljad laulavad, tantsijad tantsivad ja näitlejad saavad võimaluse mängida heades draamades.

Kaks lavastust

• Emajõe Suveteatri «Viimane tango 1944 – Pallase lõpp» esietendus 29. oktoobril Athena keskuses.

• Indrek Hirve teksti on lavastanud Andres Dvinjaninov.

• Laval Hannes Kaljujärv ja Ann Kuut koos Kaunimate Aastate Vennaskonnaga, videotes osaleb Endla teatri näitlejaid.

• «Hispaania öö» esietendus 8. oktoobril Vanemuise väikeses majas.

• Lavastaja ja kunstnik Jüri Lumiste, koreograaf Claudia Ševtšenko.

• Laval Jüri Lumiste, Karol Kuntsel, Liisa Pulk, Pirjo Püvi ja Claudia Ševtšenko ning viieliikmeline bänd Tanel Aavakivi juhatusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles