Kogudus ootab oma kiriku võtmeid

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuperjanovi ja Pepleri tänava nurgal asuvasse Maarja kirikusse, mida maaülikool kasutab tuleva suveni võimlana, kogunes jõuluteenistusele üle paarisaja inimese.
Kuperjanovi ja Pepleri tänava nurgal asuvasse Maarja kirikusse, mida maaülikool kasutab tuleva suveni võimlana, kogunes jõuluteenistusele üle paarisaja inimese. Foto: Sille Annuk

Kilega kaetud akende orvadesse pandud hubisevad küünlad ning üks suur ja kaks väikest jõulupuud varjasid Maarja koguduse kirikusse tehtud spordisaalis jõululaupäeval korvpallilaudu ja sporditoetajate reklaame.



Üle 67 aasta kogunesid inimesed jõululaupäeval vaikse lumesaju saatel taas Maarja koguduse kirikusse jumalateenistusele. Saabunuid tervitas koguduse õpetaja Peeter Paenurm, võimlalõhn, küünlatuli ja säravad jõulupuud, mille oli kinkinud kogudusele Ülenurme vald.

Lihtsatel võimlapinkidel võttis istet oma poolteistsada, seinaäärtes kuulas jõuluevangeeliumi ja jutlust sadakond inimest.

«Esimesel jõuluööl kuulutasid inglid rahu saabumist,» juhatas Paenurm jutluse sisse.
«Olukord, mille punane võim selle pühakoja põletamisega lõi 12. juulil 1941, on saanud otsa. Hävituse ja ebaõigluse aeg on läbi ning me võime asuda ülesehitustööle. Rahu on saabunud!»

Paenurm kinnitas, et Pep­leri 1a aadressiga kirik, mida aastakümneid on kasutatud võimlana, kuulub nüüd taas tõesti kogudusele. Ebaõigluse aeg lõppes hiljuti: 16. detsembril allkirjastasid Tartu linna esindaja Eva Lääne ja Tartu Maarja koguduse juhatuse aseesimees Ilmar Tops notari juures kinnistu tasuta võõrandamise lepingu, millega linn andis kiriku üle kogudusele.

Lepingu alusel on Eesti Maaülikoolil õigus hoonet spordisaalina kasutada seni, kuni valmib uus spordihoone Tähtveres. «Loodame, et saame oma kiriku võtmed kätte eeloleval suvel,» ütles Paenurm.

pärast jõuluteenistust tuli kuused, küünlad ja altar kirikust minema viia, et sportlased saaksid taas treenida.

Oma kirikut võib kogudus soovi korral kasutada juba nüüd. Järgmine jumalateenistus peetakse seal tuleva aasta 21. veebruaril, kui kogudus tähistab pühapäevakooli 75. aastapäeva.

Võtmete kättesaamiseni on kirik aga siiski rohkem Eesti Maaülikooli kui Maarja koguduse päralt. Sest pärast jõuluteenistust tuli kingitud jõulukuused, küünlad, jõulusõim ja altar kirikust kiiresti minema viia, et sportlased saaksid seal taas treenida.

Tartu Maarja kogudus

• Tartu Maarja koguduse uus kirik pühitseti 11. jaanuaril 1842.
• Taganevad vene väed pommitasid Tartut ning 12. juulil 1941 sai kirik süütemürskudega pihta ja hävis osaliselt. Saksa võimudelt kiriku taastamiseks luba ei saadud. 1948. aasta alguses saadi kaks jumalateenistust pidada ka taastatud kogudusemajas Õpetaja tänavas, misjärel see võõrandati kui peremeheta varandus. 3. mail 1948 siirdus kogudus ligi 50 aastaks Peetri kirikusse.
• 1994. aastal tagastati kogudusele endine leerimaja aadressil Õpetaja 5, kus nõukogude ajal oli tuberkuloosidispanser.
• 1961. aastast on Maarja kirikus Eesti Maaülikooli võimla. Selle tegemiseks lammutati kiriku torniosa ning tehti juurdeehitis.
• Kogudus soovib oma kiriku taastada. Raha selleks saab annetada Tartu Maarja Kiriku SA pangakontole 221021269201 ja koguduse kantseleis Õpetaja 5.

Allikas: Tartu Maarja kogudus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles