Priit Pullerits: peatreener Alaveri päästmine

Priit Pullerits
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värvikas ajakirjanik, Priit Pullerits läbi aegade
Värvikas ajakirjanik, Priit Pullerits läbi aegade Foto: Margus Ansu

Teisipäeva ennelõunal, kui Eesti suusatajate hooajaeelse pressiürituseni pealinna Solarise keskuses oli jäänud kolm ja pool tundi, ütles koondise peatreener Mati Alaver teda telefonitsi usutlenud raadioajakirjanikule, et on teel Tallinna poole. Ent üritusele, kust ta polnud oma karjääri jooksul veel kordagi puudunud, ta ei jõudnud. Kella kahe ajal seisis tema auto Tallinna lennujaama parklas. Alaver oli riigist lahkunud.

Oli ka põhjust. Alates kevadest, mil Andrus Veerpalu andis positiivse dopinguproovi, on Eesti suusatamist saatnud üks skandaal teise otsa. Kuigi Alaver juhib formaalselt ainult Eesti koondist, oleks eluvõõras arvata, et just tema pole Eesti suusatamise kõigi oluliste otsuste sepistaja, istugu presidenditoolil Toomas Savi või Sandor Liive ja olgu peasekretäriks Jüri Järv või keegi teine.

Samavõrd nagu tuleb tunnustada Alaveri rolli Eesti suusatamise ristiisana, peab tunnistama, et kõigest poole aastaga on ta suutnud oma impeeriumi totaalselt ruineerida. Kõik on hävitatud: ala maine, rahva lugupidamine, isegi hooaja peavõistlus, Otepää MK-etapp. Järele on jäänud vaid tõmblemised, millega Eesti suusajuhid kuust kuusse publikut lõbustavad.

Alaveri seisukohast on arusaadav, miks ta eelistas Solarise pressiüritusele Soome lendamist. Tajudes enda vastutust kogu selle vastiku maitsega supi eest, mille Eesti Suusaliit on kokku keetnud, polnuks tal teisipäeval pääsu avalikust aruandlusest.

Vaevalt oleks siis, kui ta kohale tulnuks, huvitanud ajakirjanikke, kuidas on kulgenud suusatajate ettevalmistus – aga just see on olnud temaatika, mille valgustamiseks on suusaliit neid üritusi igal sügisel korraldanud. Kõiki huvitanuks hoopis, mida oleks Alaveril öelda viimaste kuude suurte vigade kohta.

Loodetavasti rääkis suusaliidu murdmaasuusatamise spordidirektor Raul Olle õigust – erinevalt peasekretär Jüri Järvest, kes on korduvalt valetanud –, kui ta väitis, et Alaver sõitis Põhja-Soome koondise lumelaagrit ette valmistama. (Olümpiavõitja Erki Nool ei jõudnud oma kogemustele tuginedes ära imestada, kuidas saab kohas, kus on aastaid laagerdatud, tekkida äkki peatreeneri sekkumist nõudvaid probleeme.)

Aga teinekord ei ole tähtis üksnes see, kuidas asjad on, vaid sama tähtis on see, kuidas asjad paistavad. Alaveri Soome lendamine paistab igatahes avaliku vastutuse eest kõrvale hüppamisena. Suusa- ja spordihuviliste, võiks öelda isegi, et kogu rahva seisukohast vedas Alaver kõiki alt. Just tema osanuks kõige paremini vastata küsimustele suusaliidu poleemikat tekitanud otsuste kohta, millele siiamaani pole selgeid, ammendavaid ja usutavaid vastuseid.

Suusaliidu president Sandor Liive, Eesti Energia juht, tormas pressiüritusel Alaveri kaitsma, nimetades teda Eesti suusatamise nurgakiviks, kellele väärilist asendajat ei leidu. «Ta on parim inimene, kes suudaks Eesti suusatajaid treenida,» veenis Liive.

Aga see ei kõla veenvalt. Jah, Alaver viis maailma tippu Jaak Mae ja Andrus Veerpalu. Kuid teised, kes tema käe all treeninud – kus on nende tulemused? Palju rohkem kui tippmehi on neid, kes on tema juhendamisel end auti treeninud. Näiteks Erkki Jallai, Aivar Rehemaa, Kaspar Kokk, samuti omaaegne Eesti naiste koondis.

Aga suusaliidu mudaloopimise ja hädade süüdlane tuleb leida, ta päevavalgele tirida ning teda karistada. Kuna Alaver, Eesti suusatamise tegelik juht, on puutumatu ja asendamatu, peab avalikult risti lööma kellegi teise. Loomulikult peasekretär Järve, suusaliidu sisulise tegevjuhi, valetamisega vahele jäänu. Liive teataski pressiüritusel: «Jüri Järve on oluliselt lihtsam asendada kui Mati Alaveri.»

See on iseküsimus, kas Järve ohverdamine Alaveri eest on kõige õiglasem. Kas see, kui Järv raius kevadel, et Veerpalu positiivset dopinguproovi pole olnud, oli tema sõnavalik või pani teda seda rääkima Alaver? Kas Otepää MK-etapi korraldamise asjus puhus kodusõja lõkkele Järv või keeras võistluse seniste peavedajate Alar Arukuuse ja Tiit Pekiga suhted sassi siiski Alaver?

Kuidas ka pole, on Järv sattunud santi seisu. Sest ametist tulenevalt vastutab ametlikult tema. Aga need mehed, kes uue nädala algul hakkavad suusaliidu juhatuse koosolekul kahima Järve, et Alaver saaks vastutusest taas kõrvale hiilida, nagu ta hiilis teisipäeval Soome lennates, võiks mõelda, kas nad ikka tahavad sellist kuratlikku tehingut oma hingele võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles