Ansambliga mängivad kaasa aeg ja vaikus

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Triskele, «Kodavere laulud»
Triskele, «Kodavere laulud» Foto: Repro

«Saja, saja, vihmakene... Ikke pean mina minema, ikke pean ori olema, ikke pean käima käsku jalga,» laulab Triskele oma uue plaadi avalaulus. Sügisene ja kurb, aga ometi väga hea kuulata.

Triskele mehed esitavad oma kuuendal heliplaadil rahvalaulikute suust üles kirjutatud regilaule.

Asjatundjad Tartumaa Rahvakultuuri Keskseltsist on teada andnud, et põhiliselt Kodavere lauludest koosnev plaat on salvestatud tänavu suvel Liivi muuseumi rehemaja kambris, niisiis Kodavere kihelkonnas.

Silmaringi laiendus

Plaadiga on kaasas tekstirohke silmaringi laiendav trükis, kus on kirjas mõndagi Kodaverest ning ka laulusõnad ja laulude saamise lood. Triskele ajalugu ja koosseis on samuti kirjas.

Tarmo Tabase, Ergo-Hart Västriku, Heikki-Rein Vero-manni, Toivo Sõmera ja Janno Mäe kõrval on nii sellel kui ka eelmistel Triskele salvestistel tähtsal kohal kaks nimetamata jäänud, ent väga tähtsat ansambliliiget – aeg ja vaikus.

Mõistlikul hulgal vaikust avardab pillihelide ja lauluhäälte vahel ruumi, et lubada kuulajal luua kujutlusi. Nõnda on helidel võimalus mõjuda süvitsi.

Triskelel on kombeks lisada eestikeelsete lugude saateks kõlavatel instrumentidel viisikäike, kõlasid ja rütme, mis on inspireeritud kaugest ajast, täpsemini Euroopa keskajast, aga ka hilisemast mitme rahva pärimusest. Nii on sellelgi plaadil.

Raske nutune elu

Nali ja pilge jääb plaadil vaeslapse osasse, rohkem on ikka juttu raskest nutusest elust.

Kuid on ju võimalus pärast Triskele uue üllitise kuulamist (vähemalt paar korda!) susata aparaati lõbusam CD, näiteks sellesama Kodavere-plaadi tootnud Helikodu sarja «Tartumaa rahvamuusika» esimene plaat.

Ansambel Triskele plaadi «Kodavere laulud» esitluskontsert on 30. oktoobril kell 14 Eesti Rahva Muuseumi näitusemajas (Kuperjanovi 9).

Raamat

Triskele, «Kodavere laulud»,
9 lugu,
teine plaat sarjast «Tartumaa rahvamuusika», stuudio Helikodu, 2011.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles