Kunstnik uneilmas

Põim Kama
, Kultuurikriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marge Nelgi (36) segatehnikas pilt «Reisijad» (45 x 45 cm) on valminud aastal 2011.
Marge Nelgi (36) segatehnikas pilt «Reisijad» (45 x 45 cm) on valminud aastal 2011. Foto: Repro

Fotokunstnik Marge Nelk annab Tartu loomemajanduskeskuse trepigaleriis huvilistele võimaluse oma unenägudesse piiluda. Seda värvirohkete, loogikat eiravate ja veidi hullumeelsete piltide kaudu.

Näitus «Maailm ja mõnda» avab akna kummalisse ja ebareaalsesse maailma, kust alateadvus meile nägemusi saadab.

Kui ma laps olin, mängisime õe-vennaga, et meie riidekapi tagaseinast läheb uks unenägudemaailma. Sinna pääsemiseks tuli kappi ronida, end kleitide-mantlite taha ära peita ning kõvasti vastu kapi tagumist seina suruda ja silmad kinni panna.

Unenägude maailmas

Unenägude maailmas oli kõik võimalik. Mida iganes sa välja mõelda suutsid – kõik sündis sealsamas su silme ees. See oli tõeline pidu sinus eneses. Millised võimalused, millised seiklused, millised värvid!
Ma ei tea, mis värk lastel nende riidekappidega on, aga nii see igatahes oli. Seal riidekapi põhjas uneledes veetsin lapsepõlve ühed ilusaimad hetked.

Vaadates trepigaleriis Marge Nelgi näitust «Maailm ja mõnda», tekkis mul paratamatult tunne, et ka tema on unenägude maailmas käinud. Mis kõige hullem – ta käib seal siiamaani! Võib-olla on isegi kogu aeg seal, pole kunagi lahkunudki.

Marge Nelgi «kummaliste ja üpriski imelikkude, teaduslikkude ja fantastiliste piltide väljanäitus» viib vaataja kohtadesse, kuhu ta ehk omal algatusel ei trügiks. Ammu unustatud olemise piirialadele, reaalsuse tagatubadesse, unenägude unenägudesse.

Minusugusele nahahoidjale ajab selline süvitsiminek hetketi hirmu peale. Peab ju Marge Nelk nendetaoliste piltide tegemiseks iseenda teadvuse koldeid uurima, enesesse süüvima ja kujutlustest kinni hoidma. Ometi paistab kunstnik end neis sisemaastikes mugavalt tundvat.

Õrnalt, kuid kindlalt leiab ta selgepiirilise visuaalse väljendusvormi habrastele mõttemängudele, fantaasiavälgatustele ja unelmatele. Ta pakub sissevaadet oma sisemaailmadesse. Aga tundub, et ainult vaadet, mitte neisse maailmadesse sisenemist.

«Maailma ja mõnda» vaataja jäetakse vaatleja rolli. Ta on paratamatult väljastpoolt tulija. Võõras, kes on saanud loa heita pilk öisele nukrusele nukumajas või leherootsude vahele pesa teinud lindmajadele. Üksainus pilk, siis peame edasi liikuma. Vaikselt, kikivarvul ja kedagi segamata.

Marge Nelgi kaleidoskoopilised fotomanipulatsioonid tekitavad kümneid ja kümneid assotsiatsioone.

Kümned seosed

Osalt meenutavad tema pildid staatiliselt vormistatud Tim Burtoni filmide mehhaniseeritud salapära ning vabrikusuitsust halli ja hangunud industriaallumma. Osalt Nikola Tesla elektriseeritud fantaasiaid, osalt aurupunki.

Mõned pildid tuletavad meelde Alice´i rännakuid Imedemaal ja ka hullu geeniuse Richard Daddi «Haldjate meistrivõtet».

Eks kõigil vaatajail teki oma paralleelid ja seosed. Igaüks vaatab neilt aluseilt, mida elu ja aeg on teadvusesse sulatanud. Mälupildid ja -killud saavad näitusel «Maailm ja mõnda» võimaluse hetkeks taas pinnale ujuda.

«Maailm ja mõnda»
• Tartu loomemajanduskeskuse trepigaleriis (Kalevi 13) on supilinlasest fotokunstniku Marge Nelgi näitus «Maailm ja mõnda ehk Kummaliste ja üpriski imelikkude, teaduslikkude ja fantastiliste piltide väljanäitus».
• Kõik 14 pilti on valminud viimase aasta jooksul.
• Näitust saab vaadata 31. oktoobrini.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles