Emajõe veetase oluliselt ei tõusnud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Atlantise juures on Emajõgi kaldalt veeni toovat treppi pidi tasapisi üha kõrgemale roninud ja ulatus eile keskpäeval ligi poolteist meetrit kõrgemale kui tavaliselt. Hüdroloogide sõnul aga üleujutust silmapiiril ei paista, sest ilm läheb soojaks ja veetaset kergitav lobjakas kaob.
Atlantise juures on Emajõgi kaldalt veeni toovat treppi pidi tasapisi üha kõrgemale roninud ja ulatus eile keskpäeval ligi poolteist meetrit kõrgemale kui tavaliselt. Hüdroloogide sõnul aga üleujutust silmapiiril ei paista, sest ilm läheb soojaks ja veetaset kergitav lobjakas kaob. Foto: Sille Annuk

Tartu linnavalitsuse linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haak ütles, et laupäeva hommikul kohapeal vaatamas käies ei olnud vesi öösel tõusnud.

«Silmaga vaadates oli vesi samal tasemel, kus reede õhtulgi. Äärmisel juhul on vesi 1-2 sentimeetri võrra kõrgem,» lausus Haak.

Tema hinnangul ei ole päeval üleujutuse tekkimist karta ning kui üleujutuse oht peaks tekkima, ei juhtu see enne pühapäeva hommikut.

Tartu linnavalitsus tellis võimaliku üleujutuse takistamiseks sada liivakotti, kuna ööl vastu reedet tõusis veetase üheksa sentimeetri võrra ja kriitilise piirini on jäänud 11 sentimeetrit.

Kriitiline piir on 254 sentimeetrit üle keskmise, siis hakkab Supilinna tiigi linnapoolses osas olev kraav tagurpidi voolama ja vesi tungib linna.

Tartu linnavalitsus on tellinud sada 60-kilogrammist liivakotti, mida saab vajadusel kasutada Supilinna kraavi ava sulgemiseks.

Haak kinnitas, et Kaitseliit ja Lõuna-Eesti päästekeskus on valmis veetaseme tõusule otsekohe reageerima ja appi tulema.

Madalamatel aladel elavad tartlased peaksid olema tähelepanelikud.

«Kui Supilinn ja Ülejõe on kaitstud tammidega, siis uuemad linnajaod seda pole. Vana-Ihaste jõepoolsete alade üleujutust ei saa takistada, kuni seal pole välja ehitatud poldrisüsteemi alates kanalist kuni Luunja vallani,» selgitas Haak.

Ihastes peaksid tähelepanelikud olema kõik Hipodroomi tänavast allpool elavad majaomanikud.

Päästekeskus soovitab üleujutuse ohualas elavatel majaomanikel sulgeda hoone keldrite õhutusavad ja uksed-aknad nii, et vee juurdepääs oleks takistatud, samuti tasub keldris olev vara kõrgemale tõsta.

Numbril 112 tuleks helistada siis, kui tegemist on eluohtliku olukorraga või on tarvis hädaabi vara päästmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles