Foorum otsib lahendusi Annelinna saatusele

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Annelinnale.
Vaade Annelinnale. Foto: Erik Kõivistik

Täna ja homme peetakse Tartus aru, kuidas parandada Annelinna elukeskkonna kvaliteeti? Avalikele aruteludele on oodatud ka kõik huvilised.

Annelinn on elanike arvult Tartu suurim linnaosa, kus elab kolmandik kõigist tartlastest. Tartu linnaarhitekti Tiit Silla sõnul on Annelinn ainuke suure linnaosaga Tartus, mille planeerimisele kaasati omal ajal teadlasi ja tehti koostööd erinevate uurimisintstituutidega.

Tulemuseks oli metoodiline ja teaduslik lähenemine linnaplaneerimisele. Tõestuseks sellele on kasvõi asjaolu, et Annelinnas asuvad enamik igapäevaelu toetavaid funktsioone, nagu koolid, lasteaiad ja poed pea käe-jala juures, rääkis Sild Eesti Arhitektuurikeskuse pressiteate vahendusel.

Suhteliselt suur elanike arv, palju rohelust ja kergliiklejasõbralikku ruumi ning vajadus hooneid renoveerida. Kõiges selles peitub Silla hinnangul suur potentsiaal Annelinna keskkonna identiteedi muutmiseks ning parandamiseks.

«Seda on väga raske teha ilma kohalike elanike aktiivse osaluseta, sest keskkonnast rääkides ei räägi me ainult ruumist, vaid ka sotsiaalsest keskkonnast, inimsuhetest ja sellest kuidas annelinlased Annelinna kasutavad.»

Foorumile kaasatakse kohalikke linnakodanikke, Annelinna elanikke, kodanikuliikumiste ja korteriühistuste esindajaid ja Tartu Ülikooli tudengeid, et koos erinevates töögruppides ja aruteludes välja selgitada lahendused, mis aitaksid lihtsate ja väikeste kuludega renoveerida olemasolevaid hooneid ja elavdada Annelinna elukeskkonda, säilitades selle ruumilise keskkonna omapära.

Üheskoos arutletakse selle üle, kuidas lahendada aina kasvav parkimisprobleem ja samas arendada jalakäijasõbralikku teedestruktuuri. Samuti püütakse leida võimalusi tingimuste loomiseks ettevõtetele, kes pakuksid elanikele erinevaid teenuseid nende igapäevaelu lihtsustamiseks.

Laiemalt käsitletakse kokkusaamisel teemasid, mis on seotud omandiküsimusega ja majadevaheliste aladega, mis ei kuulu justkui kellegile, ent vajavad hooldust ja arendamist.

Linnafoorum toimub 18-19. oktoobril Ülejõe kohvikus (Kaunase pst 13b). 19. oktoobril kell 18 - 20 on huvilised oodatud avalikule arutelule.

Lisainfo: http://www.arhitektuurikeskus.ee/kivilinnafoorumid/.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles