Tartusse jõuab esialgu 24 elektriautot

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektriauto Mitsubishi MiEV
Elektriauto Mitsubishi MiEV Foto: Urmas Luik

Tartu sotsiaaltöötajatele mõeldud tasuta elektriautodest peaks tänavu pärale jõudma 24, nende kasutamist takistab praegu veel aga laadimispunktide puudumine.

Laadimispunktid on nüüdseks projekteeritud ja tuleval nädalal peaks algama neist esimese ehitamine Kalda päevakeskuse juures Kaunase 22, ütles Tartu sotsiaalabiosakonna peaspetsialist Martin Joel Bachmann.

Laadimispunktide ehitamisel on kohaliku omavalitsuse kohustus rajada betoonalused ja paigaldada elektrikaabel. Laadimispunkti paigaldab ABB Elekter, firma, mille valis riigihankel sotsiaalministeerium.

Bachmann ütles, et oktoobrikuu jooksul peab Tartus paika saama viis laadimisaparaati, ülejäänud 25 peavad paigas olema 30. novembriks.

Laadimiskohad jagunevad üle linna. Esimesse punkti Kaunase puiesteel tuleb kohti 11 auto laadimiseks. Kõik need on pika laadimistsükliga, mis kestab 8 tundi.

«Õhtul pannakse auto laadima ja hommikul saab jälle kasutada,» selgitas Bachmann.

Novembri viimane päev on ka ainus kontrollkuupäev autode kasutuselevõtuga seoses. Bachmann ütles, et praegu ei olegi veel teada, mis kuupäeval Tartule mõeldud esimesed 24 elektriautot üle linnapiiri jõuavad.

Tartu sotsiaaltöötajad saavad ühtekokku 30 elektriautot, viimased neist peaksid pärale jõudma tuleval kevadel.

Bachmann ütles, et linn ootab neid masinaid lootusrikkalt, sest auto on ikkagi auto. Ainus suurem mure nendega on, et kui väljas langeb õhutemperatuur väga madalale, alla 25 kraadi, ei tarvitse akude laadimine väljas õnnestuda.

Linnavolikogu tänases päevakorras on punkt, mis näeb ette linnavalitsusele loa andmist sõlmida sotsiaalministeeriumiga leping kolmekümne elektriauto Mitsubishi i-MiEV tasuta kasutusse võtmiseks kolmeks aastaks.

Tasuta auto hind

Arvestuslik kulu auto kohta

• Kaskokindlustus ca 500 € aastas, liikluskindlustus ca 100 € aastas.

• Korraline hooldus iga 20 000 km järel või kord aastas – esimene hooldus 108 €, teine hooldus 200 €, kolmas 115 €.

• Rehvivahetus kaks korda aastas, ca 30 € kord.

• Pesula, kuluvvahendid (klaasipesuvedelik, tulepirnid jne) ca 170 € aastas auto kohta.

• Elektrikulu ca 1,5 € 100 km kohta.

• Auto ülalpidamiskulu ca 80 € kuus, lisaks elektrikulu.

• Tartu linnas on sõidukite ülalpidamiskuludeks aastal 2012 kavandatud kokku 31 239 €.

Allikas: Tartu linnavalitsus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles