Õnnetused tabavad ka loomi

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Maaülikooli loomakliiniku väikeloomaarst Rainer Hõim ja tema kolleeg Aiki Sisask uurivad, mis on Totu jalal viga.
Eesti Maaülikooli loomakliiniku väikeloomaarst Rainer Hõim ja tema kolleeg Aiki Sisask uurivad, mis on Totu jalal viga. Foto: Sille Annuk

Hiljuti külastas Eesti Maaülikooli loomakliinikut Totu, kes ei saa ühele tagajalale toetada. Totu omanikud Elina ja Jyrki Ojapelto ei tea, mis koerale sellise häda on tekitanud, sest nende lemmik on pärit Võru loomade varjupaigast.

«Totul on ilmselt olnud reieluumurd põlveliigese lähedalt,» ütles pärast esmast läbivaatust Eesti Maaülikooli loomakliiniku väikeloomaarst Rainer Hõim. «Pärast röntgenit on selge, kas siin üldse midagi teha annab.»

Täitsa võimalik, et Totu reieluu murdis autolt saadud löök, aga Totu rääkida ei oska ja hädatekitaja jääbki teadmata.

«Koerte ja kasside traumasid jääb õnneks üha vähemaks, sest lemmikloom liigub meil üha enam magamistuppa, tema eest hoolitsetakse väga hästi,» märkis Eesti Maaülikooli loomakliiniku juhataja Kalmer Kalmus.

Uued traumaatikud

Aga juhtub ikka. Näiteks kevadel kukuvad kassid-koerad aknast välja, sest üha rahutumaks muutuv veri kihutab neid suurtele tegudele.

Auto alla jäävad koerad ja kassid viimasel ajal sageli koduõues: kes jookseb peremehe-perenaise saabudes arutu rõõmuga masina alla, kes on aga auto alla magama jäänud.

Maaülikooli loomakliiniku uued traumapatsiendid on nn Gucci-koti-koerad. Need vaid kuni paar kilo kaaluvad koerad hüppavad tihti käekotist välja ja nende väga peenikesed luud ei kannata nii suuri hüppeid. Käekotikoerte luude tohterdamine on kunst omaette.

Omaette kunst oli ka koduhane ravimine, kellel hammustas rebane reieluu puruks. Turgutatud on ka pesumasinast läbi käinud kassi. Ta vaeseke lõhnas küll hästi, puhta pesu järele, aga looma närvisüsteem ja tasakaal oli täitsa käest ära.

Masuudihoidlasse kukkunud koera puhastamiseks kulus kanister bensiini ja pärast omajagu aega, et nahaprobleemidest jagu saada.

Kroonilised liigesehaiged

Palju tööd annavad loomaarstidele neljajalgsete sisehaigused. Ja mida paremaks läheb elu, seda enam vaevab liigne kehakaal ka loomi.

Näiteks eriti poputatud kassid pole meil enam tavakaalulised ehk kolme-neljakilosed, vaid poole raskemad. Nii on neist saanud kroonilised liigesehaiged, kelle karkass ei pea poole suuremale koormusele vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles