Kohus mõistis Tartumaa memmemõrtsuka eluks ajaks vangi

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
August Burkevitš
August Burkevitš Foto: Sille Annuk

Täna kell 10 Tartu kohtumajas alanud istungil mõistis kohus August Burkevitši süüdi topeltmõrvas ning karistas teda eluaegse vangistusega.

Otsuse väljakuulutamise eel suhtles süüalune kohtupingis aktiivselt istungile saabunud sugulastega. Ehkki Burkevitši tegude eest oli oodata maksimumkaristust ehk eluaegset vangistust, puhkesid sugulased kohtuniku sõnu kuuldes nutma.

Kohtunik Rutt Teeveer põhjendas karmi otsust sellega, et tõendamist on leidnud mõrvade eriline julmus ning hoolimatus inimkeha suhtes.

Kohtuniku sõnul viitavad uurimistõendid ning kannatanutele tekitatud vigastused, et Burkevitš soovis oma ohvrid igal juhul tappa. See sai määravaks ka karistuse määramisel.

Kannatanute esitatud tsiviilhagide katteks peab süüdistatav tasuma kokku 596,93 eurot. Menetluskulude katteks peab ta tasuma kokku 27655,9 eurot.

Kohtunik lisas, et mõrvade toimepanemisel ei olnud tegu emotsioonide ajel tekkinud situatsioonidega, vaid tahtlike tegudega. Kohtu hinnangul iseloomustab Burkevitšit püsiv vastutustundetu hoiak ja sotsiaalsete normide eiramine.

Kohus leidis, et kahe inimese tapmise eest mõistetav karistus peab andma ühiskonnale selge signaali, et selline käitumine on äärmiselt taunitav.

Septembri lõpus alanud, kuid kinniseks kuulutatud kohtuistungitel tunnistas Burkevitš end kahe eaka naise röövmõrvas süüdi. Samas muutis ta tunnistust selles osas, et tappis naised omakasu motiivil ning väitis, et ta ei võtnud naiste juurest midagi kaasa.

Kogutud tõendite põhjal võib aga kindlalt öelda, et Burkevitš võttis vähemalt ühe naise juurest kaasa raha.

Lisaks kahe naise röövmõrvale mõistis kohus Burkevitši süüdi ka varguses ja inimese kehalises väärkohtlemises.

Istungi lõppedes ütles Burkevitš kohtusaali kogunenud ajakirjanikele, et kahetseb tehtut väga. «Tegin paha teo,» ütles ta.

Kriminaalasja kohtueelset uurimist juhtinud prokurör Toomas Liiva taotles süüdistatavale eluaegset vangistust. Burkevitši kaitsja vandeadvokaat Anti Aasmaa taotles kohtult tähtajalist karistust.

Pärast kohtuotsuse väljakuulutamist kinnitas Burkevitši kaitsja, et ta kaebab otsuse tõenäoliselt edasi. «Kuna mõisteti nii karm karistus, tahan ma teada, mida arvavad sellest kõrgema astme kohtud.»

August Burkevitš peeti mullu 18. septembril kinni omas kodus Tartumaal Lähtel. Vastavalt süüdistusele tungis ta 2009. aasta detsembris Tartu vallas Kobratu külas elanud eaka naise majja ning võttis vägivalda kasutades kannatanult ligikaudu 7000 krooni sularaha.

Aasta hiljem, mullu 16. septembril tungis süüdistatav taas sama naise eramusse ning tappis ohvri omakasu motiivil kirvega.

Samal õhtul lõi ta sõrgkangiga surnuks veel teisegi eaka naise, kes elas naaberkülas Vedul. Kuriteojälgede varjamiseks süütas Burkevitš mõlema naise eramud.

Süüdistusakti järgi on Burkevitš varem kriminaalkorras karistatud 14 korral ja väärtegude eest 17 korral.

Otsuse vaidlustamise soovist saavad kohtumenetluse pooled teatada seitsme päeva jooksul. Kui otsus vaidlustatakse, teeb kohus motiveeritud otsuse teatavaks 31. oktoobril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles