Kallastel saab kolme häälega linnavolinikuks

Nils Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kallaste rand
Kallaste rand Foto: Margus Ansu

Aasta enne kohalike omavalitsuste valimisi kollitab väikest Kallaste linna täiendavate valimiste oht, sest juba praegu saavad seal asendusliikmeks inimesed, kes said valimistel kolm häält.


Võib öelda, et need tegelased on saanud volikokku oma perekonna mandaadiga. Aga pole sugugi välistatud, et õige pea saavad asendusliikmetena volikogu liikmeiks ka Kallaste poliitikud, kelle häältesaak piirdus toetusega iseendale või siis jättis enesekriitika sellestki ilma.

Kallaste volikogu praegusest üheteistkümnest liikmest kümme said viimastel valimistel kamba peale 68 häält. Üheteistkümnes liige Viktor Nukka sai aga üksinda 155 häält ehk üle kahe korra rohkem kui kõik ülejäänud kokku.

Volikogust minema

Selline mäekõrgune ülekaal ei anna aga end ainsaks opositsionääriks pidavale Nukkale kaugeltki õigust ülejäänud volinike viisakaks uksest väljasaatmiseks.

«Seaduse silmis on praegune olukord demokraatia ja põhimõtteliselt on ka null häälega võimalik pääseda volikokku,» lausus Nukka. «Aga loogiliselt võttes on see imelik ja naljakas.»

Kallaste volinikkonna vahetused on nii sagedased, et eile pidi Tartu Postimees linnasekretär Üllar Reinole meelde tuletama vajadust vahetada kodulehekülje linnavolinike nimekirjas üks nimi välja.

2005. aasta valimistulemuste põhjal 11-liikmelisse volikokku pääsenuist istub praegu seal vaid neli. Osa loobus voliniku kohast kohe pärast valimisi.

Ülejäänud on lahkunud olgu siis seoses linnavalitsusse tööle asumise, mujale elama mineku või ka vastuolude tõttu linna juhi Jaak Üprusega.

Valimistel said volikogu mandaadid kahe erakonna, Res Publica ja Keskerakonna nimekirjad. Inimesed hakkasid aga volikogust lahkuma. Samal ajal loobus ka osa valimistel hääli saanutest, ent esialgu volikogust välja jäänutest asendusliikmeks minemast.

Nõnda juhtus, et algul tervelt 14 asendusliikmega Res Publica varumeeste pink on otsa saamas, kahe potentsiaalse asendusliikmega Keskerakonna esindajate read on aga ammu juba ammendunud.

Nüüd ei jäänud linnal üle muud kui määrata lahkuvate keskerakondlaste asemele volikokku inimesi ka nendest erakondadest ja valimisliitudest, mis ei saanud valimistulemuse järgi volikogus ainsatki kohta.

Sellisel juhul saab määravaks nimekirjade kandidaatide nn võrdlusarv:  kellel suurem arv, see saab volikokku.

Nii näiteks sai volinikuks Reformierakonna nimekirjas kandideerinud ja kaheksa häält saanud Jelena Lavrova.

Ka Res Publica nimekirja on asendusliikmetena jäänud veel valimistel ühe hääle saanud Sergei Kromonov ja Denis Semjonov ning null häält saanud Svetlana Podgornaja.

Kui nemad loobuvad, peaks ka praeguseks Kallastel Keskerakonna lipu alla purjetanud Res Publica liikmete asemele hakkama tulema valimistel volikogust välja jäänud erakondade liikmed.

Sant tunne


Kui küsida Kallaste volikogu aseesimehelt Tiit Hilpuselt, mis tunne on olla valimistel saadud nelja häälega volikogus, vastab mees pikalt keerutamata, et tunne on kaunis sant.

«Aga praegu paistab, et asjad edenevad ja siin tehakse normaalset tööd. Olgu peale, et sain mõne hääle, aga olen selle linna inimene ja tahaks siinsest elust osa saada,» lisas ta.
Riigikogu kantselei valimiste osakonna juhataja Mihkel Pilvingu kinnitusel ei ole Kallastel tekkinud olukord kaugeltki tavaline, ent mitte ka esmakordne.

Äsja hakati  samamoodi asendusliikmeid võtma valimistel volikogu kohast ilma jäänud nimekirjadest Saaremaal. Kui ka need asendusliikmed saavad otsa ja volikogule ei jagu enam liikmeid, tuleb korraldada täiendavad valimised.

Kallaste linnasekretäri Üllar Reino andmetel on volikogust lahkujaid olnud 11. Kui keegi peaks veel volikogust lahkuma, tekib Reino andmetel raskusi asendaja leidmisega. «Hoiame pöialt, et sügiseste valimisteni välja veaks,» lausus ta.

Linnapea ja endise volikogu esimehe Jaak Üpruse sõnul leitakse Kallaste volikokku kuni tulevaste valimisteni siiski uusi asendusliikmeid.

«Mina ei näe midagi traagilist, linna poliitiline olukord on väga stabiilne ja intriigidest on üle saadud,» lausus linnapea.

Umbes 1100 elanikuga Kallaste linna valimisnimekirjades oli 2005. aastal  933 inimest, neist hääletamas käis 596 inimest ehk 63,9 protsenti valimisealistest elanikest.

Kümnel volikogu liikmel kokku 68 häält

Kallaste volikogu praeguste liikmete häältesaak valimistel

Volikogu esimees
Vladimir Kromonov – 10 häält (sai volikogukoha valimistel)

Volikogu aseesimees

Tiit Hilpus – 4 häält
Ülejäänud liikmed
Nikolai Ljapistov – 8 häält
(sai volikogu koha valimistel)
Pjotr Tjurikov – 8 häält
Boriss Leonov – 3 häält
Malle Hilpus – 5 häält
Andres Õunap – 3 häält
Veera Suits – 12 häält
(sai volikogu koha valimistel)
Jelena Lavrova – 8 häält
Andres-Andrei Hansman – 7 häält
Viktor Nukka – 155 häält
(sai volikogu koha valimistel)

Kümme volinikku said valimistel kamba peale 68 häält, Viktor Nukka aga üksinda
155 häält.
Allikad: VVK, Kallaste linn

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles