Tartu geneetikud lõid Tallinnaga mesti

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli Kliinikumi geneetikakeskuse Tallinna filiaali juhataja Riina Žordania usub ühinemisest kasu tõusvat tervele Eestile. Laborilaua taga istub tsütogeneetik Anu Tiidema.
Tartu Ülikooli Kliinikumi geneetikakeskuse Tallinna filiaali juhataja Riina Žordania usub ühinemisest kasu tõusvat tervele Eestile. Laborilaua taga istub tsütogeneetik Anu Tiidema. Foto: Peeter Langovits

Tartu Ülikooli Kliinikumi geneetikakeskus on laienenud Tallinna, ühendades kõik praktilise geneetilise teenistuse erialaliinid ning osutades raviteenuseid patsientidele üle Eesti.


Laienemine leidis aset tänu Tallinna lastehaigla geneetikateenistuses töötanud geneetikuile ja spetsialistidele, kes avaldasid ühinemiseks soovi ise.

Tallinna filiaali juhataja Riina Žordania ütles, et see otsus ei olnud äkkmõte, vaid väga läbimõeldud samm, mida nende kollektiiv arutas pikka aega.

«Mida aeg edasi, seda enam sai meile selgeks, et meie patsientuur koosneb väga paljude probleemidega inimestest ning väga suur osa neist on täiskasvanud inimesed, mitte enam lapsed,» selgitas ta.

Tallinna lastehaigla arengukava suunad hakkasid tema sõnul paratamatult minema nende eesmärkidest lahku ning nii leitigi, et võimalused patsiente aidata on paremad siis, kui nad saavad tegutseda autonoomselt, ühestki haiglast sõltumata.

Kitsas eriala

Tartu Ülikooli Kliinikumi laienenud geneetikakeskuse juhataja professor Katrin Õunap lisas, et eriala on kitsas – meditsiinigeneetikuid on Eestis üldse vaid kümmekond – ja seepärast tasubki kokku hoida.

«Eriala on pealegi aja- ja uuringutemahukas. On igati mõistlik jõud ühendada ja mitte kalleid uuringuid dubleerida,» sõnas ta.

Tallinna filiaali juht Riina Žordania märkis, et kahe eraldi geneetikakeskuse loomine polnuks Eestis mõttekas. Mõttekas näis hoopis see, et Eesti geneetikud tegutsevad oma väikses riigis ühiste eesmärkide nimel koos ja mõtlevad ühtemoodi.

Tartu Ülikooli Kliinikumi geneetikakeskuses töötab nüüd nelikümmend inimest, neist 10 Tallinnas.
«Peame väga tänama Ida-Tallinna keskhaiglat ja selle juhti Ralf Allikveed, kellega saime kokkuleppe filiaalile ruumide leidmisel,» sõnas Õunap. «Asume Hariduse tänav 6 ehk Tõnismäe polikliiniku viiendal korrusel. Niisiis oleme otse Tallinna kesklinnas ja kergesti kättesaadavad.»

Kõik on oodatud

Liitumisest on Õunapi ja Žordania sõnul kasu veel sellestki aspektist, et nii on üksteise pädevust võimalik paremini ära kasutada. Oluline on ka kliiniliste lähenemiste ja andmebaaside ühtlustus, samuti see, et kvaliteedi ja standardi põhimõtted oleksid kõikjal ühesugused.

«Kõige tähtsam on aga loomulikult see, et me saame võtta konsultatsioonile kõikide haiglate patsiente – eelistusi enam ei ole. Ning et tõsiselt haige patsiendi juurde läheme vajaduse korral ise kohale,» sõnasid Žordania ja Õunap.

Tartu Ülikooli Kliinikumi geneetikakeskus tegeleb kliinilise geneetika, tsütogeneetika, ainevahetushaiguste laboratoorse diagnoosimise ja sünnieelse diagnoosimisega. Samuti onkogeneetilise nõustamise ning molekulaardiagnostikaga, mida on eelkõige vaja pärilike haiguste uurimiseks ja vastsündinute sõeluuringu tegemiseks.

TÜ Kliinikumi geneetikakeskus

• Tartus L. Puusepa 2 ning Tallinnas Hariduse 6.

• Laienenud keskuses töötab 40 inimest – arstid, arstid-geneetikud, laborispetsialistid, õed ja sekretärid ning hooldaja.

• TÜ Kliinikumi geneetikakeskuse Tallinna filiaali pidulik avamine on 10. oktoobril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles