Poeedi näidendit ilmestavad videod

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Hirv oli eile Tallinnas. Üks pealinnas käimise põhjusi oli ETV soov teha temaga «Tähelaeva» saade.
Indrek Hirv oli eile Tallinnas. Üks pealinnas käimise põhjusi oli ETV soov teha temaga «Tähelaeva» saade. Foto: Raigo Pajula

«Kui ma tulemust nägin, pidin pikali kukkuma – see oli nii kihvt,» ütles Andres Dvinjaninov. Jutt käib äsja salvestatud videotest, mis jooksevad taustaks Indrek Hirve «Viimases tangos». Esietendus on kuu pärast.

Emajõe Suveteatri kunstilise juhi, lavastaja ja näitleja Dvinjaninovi ahhetusi põhjustas videotehnoloogia, mida Eesti lavastustes ei kasutata just kuigi sageli, kuid mida tarvitavad tänapäeval paljud Hollywoodi filmid ja animafilmid.

«Me kleebime pildi kokku arvutis greenscreen`i abil, mille ma Emajõe Suveteatrile äsja Londonist ostsin selle lavastuse tarbeks,» ütles lavastaja. «See on uskumatu! Tulebki tunne, et tegevus laval käib Ado Vabbe ateljees või Kivisilla juures, kuigi see on taustana ainult pildis, või et SSi ja Wehrmachti vormis mehed kõnnivadki Pallase ees tänaval aastal 1944.»

Video salvestamine käis Endla laval pühapäeval. Dvin-janinovi sõnul oli abiks Pärnu teater sel lihtsal põhjusel, et seal oli parasjagu sobivaid kostüüme, rekvisiiti jms.

Laval Ado Vabbe

Lavastuses on peale pildi tähtsal kohal loomulikult sõna, aga ka muusika. Sõna on põhiliselt Hannes Kaljujärve käes. Ta tuleb Athena keskuse lavale vaatajate ette kunstniku ja Pallase kõrgema kunstikooli õppejõu Ado Vabbe osas.

«Pallases on meil nüüd kaks klaverit, üks, kontsertklaver, suures saalis ja teine, kõrvaltänavast küüditatute majast linna esimese põlemise ajal päästetud pianiino, üleval joonistusklassis,» räägib Vabbe luuletaja Hirve tekstis. «Seda piinavadki nüüd poisid nii päeval kui ööl, seal tantsitaksegi tihti hommikuni välja.»

Tants käib küll, kuid suure rõõmu asemel on märgata nukrust. «Omad poisid on ju sõjas, kes Ukrainas, kes Neveli soodes, kes Ingerimaal, iga päev võib tulla järgmine surmateade. Iga päev võib ka juhtuda, et järgmine poiss sõtta võetakse,» räägib Vabbe.

Muusikat teevad Kaunimate Aastate Vennaskond ja Ann Kuut. Nii vennaskondlased Jüri Lumiste, Andres Dvinjaninov, Toomas Lunge ja Indrek Kalda – Kaljujärvest kõnelemata – kui ka Ann Kuut astuvad «Viimases tangos» vaatajate ette samuti näitlejana. Tartu Ülikooli skandinavistika erialal lõpetanud Ann Kuut õpib praegu Eesti muusika- ja teatriakadeemias tšellot.

Teine näidend

«Viimane tango» on Hirve teine näidend. Aastal 2007 ilmus tema luulekogude ja muude raamatute sekka «Pauluse kiriku kellad». Samal aastal tuli see muusikarohke näidend Heino Elleri elust lavale Margus Kasterpalu lavastuses.

2009 ilmus Hirve «Sinimustvalge needus», mis koosneb stsenaariumi kavandist täispikale kunstilisele filmile ning teemaga seotud mälestustest ja kirjadest. «Viimase tango» on autor pühendanud oma isa, kunstnik Louis Paveli mälestusele.

Suveteater sügisel

• Emajõe Suveteater hakkab Athena keskuse kinosaalis etendama Indrek Hirve näidendit «Viimane tango 1944 – Pallase lõpp».

• Lavastuses on vaatluse all Eesti kunsti ühe perioodi ja kõrgema kunstikooli Pallas lõpp.

• Lavastaja on Andres Dvinja-ninov, kunstnik Silver Vahtre.

• Ado Vabbet kehastab Hannes Kaljujärv.

• Saksa tangosid esitavad Kaunimate Aastate Vennaskond ja Ann Kuut.

• Esietendus on 29. oktoobril, novembris on viis etendust.

Allikas: Emajõe Suveteater

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles