Markus Toompere: linn surus renditõusu läbi

, Tartu Kunstnike Liidu juhatuse esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TPM

Viimastel päevadel on jõudnud meediasse uudis, justkui Tartu linn ja Tartu kunstimuuseum oleksid viltuse maja üüris kokkuleppele jõudnud. Puhtvormiliselt võib seda ju nii serveerida, ent õigem oleks siiski pealkiri «Linn surus renditõusu läbi».

Tartu kunstimuuseum on  hetkel täielikus patiseisus ja ühtegi muud varianti peale nõustumise ei olnud, sest alternatiivset pinda pole. Ja isegi kui oleks, siis selle näitusekõlblikuks tegemine nõuaks suuri investeeringuid. Ning olulisim: küsimärgi all on muuseumi eksistents ja linn kasutas olukorda julmalt ära.

Peab siiski veel mainima, et aastate jooksul on kunstimuuseum viltusesse majja investeerinud märkimisväärsel hulgal raha.

Selles valguses olen ma üha enam ja enam hakanud mõtlema, mis on Tartu linna roll selles loos. Linnapea käitub ambivalentselt: tema sõnades väljendub mure, tegudes aga täielik ükskõiksus. See-eest on hakanud südant valutama abilinnapead (TPM 22.9), milleks on tõesti tagumine aeg.

Nimelt on kuluaarides väljendatud seisukohta, et ministeeriumi eesmärk on Tartu kunstimuuseum kinni panna ja see mõte kerkis päevakorrale juba kevadel.
Praeguseks on olukorda pehmendatud filiaalistamise ideega, kuid hirm jääb, et see on pelgalt vaheetapp. Igatahes jääb praegusel hetkel mulje, et linn on sulgemisplaanile – kas teadmatult või teadlikult – tugevalt kaasa aidanud, andes rendi tõstmisega ministeeriumile ajendi kavatsuste elluviimiseks.

Ma koputaksin linnajuhtide südamele: kõige esmalt te vastutate linna ja linnakodanike, mitte erakonna ees. Kui ohtu satub mingi asutus, mis ei ole küll munitsipaalomandis, aga on linna vaimsuse seisukohalt väga tugeva sisulise ja märgilise tähendusega, siis on teie kohustus astuda võitlusse, isegi kui see kahjustab teie personaalseid huve.

See on see, mida ootab kodanik. Kuniks seda aga näha pole, jääb mulje, et Tartu linnavalitsus müüs Tartu kunstimuuseumi hõbeseeklite, täpsemini 3900 euro eest maha.


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles