Arhitektuurikonkursil kukkus pall kahe komisjoni vahele

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Planeeritava Tartu linnaraamatukogu ja kunstimuuseumi ühishoone arhitektuurivõistluse võitis töö «Palimtsest». Konkursi tulemus läks hiljem tühistamisele.
Planeeritava Tartu linnaraamatukogu ja kunstimuuseumi ühishoone arhitektuurivõistluse võitis töö «Palimtsest». Konkursi tulemus läks hiljem tühistamisele. Foto: Tartu linnavalitsus

Tartu kunstimuuseumi ja linnaraamatukogu arhitektuurivõistluse žürii ei pidanudki hindama võistlustööde tingimustele vastavust, ütles žürii esimees Raimond Tamm. Paraku ei olnud see ka kellegi teise ülesanne.

Abilinnapea Tamm selgitas nüüdseks tühistatud tulemusega konkursi asjaolusid eile raekojas ja osutas, et ei ole õige süüdistada ideekonkursi žüriid selles, et see ei kaalunud piisavalt tööde lahknevust tingimustest ja vastuolusid planeeringuga ega protokollinud tulemusi.

«Pakkujad peab eemaldama kvalifitseerimise komisjon, neid ei saa eemaldada ideekonkursi žürii,» rääkis Tamm. «Alati, kui annad hinnangut komisjoni või žürii tööle, pead lähtuma sellest, mis on nendele ülesandeks seatud. Ilma selleta ei või hinnanguid anda ega silte kleepima hakata.»

Õnnetu olukord

Riigihankena korraldatud arhitektuurivõistluse tööde kvalifitseerimine oli Tartu linnavalitsuse linnavarade osakonna ametnike ülesanne.

Tamme selgitusel linnavarade osakond kvalifitseeris lähtudes dokumentide olemasolust, esitatud andmete õigsusest ja kvalifitseerimise aluseks tavaliselt olevatest tingimustest – nagu tavalisel ehitushankel.

Linnavarade osakond eemaldas ühe pakkuja seetõttu, et eeldatav projekteerimise maksumus ületas lubatud hinnapiiri.

«Tekkis kerge vaakum, kõiki tingimusi kvalifitseerimise käigus detailselt ei hinnatud,» rääkis Raimond Tamm. «Samas ei teinud seda ka konkursi žürii. Küllaltki õnnetu olukord, kuidagi jäi see töömaalt välja. Kummalgi ei olnud see päevakorras.»

Tamm põhjendas, et ideede hindamine saab käia koomale tõmmatud ringis, kus on kvalifitseerimise käigus juba eemaldatud kõik need, mis ei vasta nõuetele.

Seega ei pidanudki žürii enda ülesandeks tööde täiendavat kvalifitseerimist ehk hinnangute andmist, kas mõni töö tuleks menetlusest kõrvaldada, ja sestap ei ole ka protokollid selles küsimuses kuigi detailsed.

Võistlustööde uus kontroll

«Tunnistan ausalt, meie žürii ei hinnanud töid sellest lähtuvalt,» ütles Tamm. «Meil oli hulk arhitekte, kes olid kokku kutsutud selleks, et analüüsida arhitektuurilahendust, ruumiprogrammi sobivust, et ruumide maht võimaldaks asutustel ülesandeid täita, samuti sulandumist ümbritsevasse keskkonda.»

Kunsti ja kirjanduse maja arhitektuurivõistluse tulemused on tühistatud arhitekt Emil Urbeli esitatud vaide tõttu.

Praegu kontrollivad linnavarade osakonna ametnikud tööde vastavust tingimustele ja planeeringule. Seejärel koguneb uuesti žürii.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles